Лекари от МБАЛ-Пазарджик взеха участие в Десетата юбилейна научна конференция

...
Лекари от МБАЛ-Пазарджик взеха участие в Десетата юбилейна научна конференция
Коментари Харесай

Лекари от МБАЛ - Пазарджик представиха разработки на научна конференция по инфекциозни болести

Лекари от МБАЛ-Пазарджик взеха присъединяване в Десетата юбилейна научна конференция на Южно-българското сдружение по инфекциозни заболявания, епидемиология и паразитология " ХИВ и екзотични паразитни и инфекциозни заболявания в постпандемичния интервал на COVID-19 ", която се провежда от Медицински университет – Пловдив, оповестиха от лечебното заведение.

В рамките на форума се организира и симпозиум по план " COVID-19 HUB – Информация, нововъведения и имплементация на интегративни научни разработки ", допълват оттова.

Доц. Мария Пишмишева изнесе отчет на тематика: " COVID-19 и други инфекциозни заболявания – клинични случаи " Тя показа два случая - " COVID-19 и Марсилска тресчица с развиване на токсинфекциозен потрес и диссеминирана интравазална коагулопатия " и " COVID-19 и изострен хепатит Е с развиване на остра върху хронична чернодробна непълнота ".

Д-р Станислав Коцев показа резултатите от изследването върху разпространяване на хепатит Е вирусна зараза измежду кръвни донори в област Пазарджик. Това е първото проучване по казуса в региона и второто в страната.

А най-младият доктор в Инфекциозно поделение, доктор Йоана Ненчева показа тематиката " Легионерска болест – личен опит ". Тя обърна внимание на обстоятелството, че легионелите предизвикват от 2% до 15% от пневмониите, добити в обществото, и че това е забравена диагноза. По данни на НЦЗПБ за интервала 2020-2022 година в България са регистрирани 13 случая на легионерска болест, 5 от които са лекувани в Инфекциозното поделение на МБАЛ-Пазарджик.

В правенето на отчетите са взели присъединяване и други лекари от лечебното заведение – доктор Мария Стоилова от Отделение „ Патология “ и доктор Ваня Стоева – от Отделението па трансфузионна хематология Лабораторната диагностика е осъществена в НЦЗПБ, допълват от болничното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР