Лекар, уличен в източване на Здравната каса и фалшифициране на

...
Лекар, уличен в източване на Здравната каса и фалшифициране на
Коментари Харесай

Източвал НЗОК офталмолог стана национален консултант

Лекар, махленски в източване на Здравната каса и подправяне на документи, беше нараснал в народен съветник по очни заболявания. Това разкри следствие на журналиста Васил Иванов. Става дума за доцент Борислав Кючуков, началник на очната клиника в ИСУЛ, против който и сега се води следствие от прокуратурата и ГДБОП.

Проверка на Здравната каса, следствие на прокуратурата и ГДБОП, уличи доцент Кючуков, че е източил 300 000 лв. от здравните ни осигуровки за интервал от 3 години. Експертиза потвърждава, че лекарят е записвал в здравната документи, че е направил комплицирани интервенции на всички 860 пациенти, които са отишли в клиниката за рутинната процедура унищожаване на перде. За рутинната процедура Здравната каса заплаща 360 лв., а за написаните от Кючуков затруднения – двойно повече - 700 лева

След като доктор от отделението алармира за измамата, касата назначи инспекция от трима водещи специалисти, които прегледаха пациентите на Кючуков. „ В оперативния вестник при пациентите е написано едно и също нещо, а не може при всички пациенти да настъпи едно и също затруднение. Според мен е недействителен този % на затруднения ”, разяснява доцент Анета Мишева, проверяващ специалист.

Проверяващият специалист проф. Ботьо Ангелов е безапелационен, че е хванал доцент Кючуков в нарушавания. „ Това, което е писано вътре, че е правена такава предна витректомия, такова деяние няма осъществено хирургично. Но неговото нарушаване най-много е, че той е провел проведена незаконна група. Това на процедура е писмено закононарушение, и то взето единствено едно. Умножено по 851, си представете какъв брой документални закононарушения са. Отделно информиране на касата, настрана източване на запас ”, разяснява проф. Ботьо Ангелов.

Измамата се удостоверява и от различен факт. Операцията от 700 лв. се прави с един характерен инструмент за еднократно прилагане, наименуван витреотом. За всичките 860 пациенти обаче клиниката е разполагала единствено с един подобен.

„ Дадоха пояснения, че макар че е еднократен, са го употребявали неведнъж и така нататък ”, изясни шефът на НЗОК Дечо Дечев. „ Категорично е източване на касата. Тук към този момент се намесват и чисто престъпни детайли, в смисъл, че се разказва положение на пациента в публични документи - епикриза, оперативни протоколи и така нататък, които очевидно не съдържат справедлива информация ”, добави доктор Дечев.

Междувременно, до момента в който течеше следствието на ГДБОП, доцент Кючуков оглави експертния съвет по очни заболявания към здравния министър. Предложен е от останалите членове на съвета, който реши да го отбрани. Здравната каса наложи санкция от 300 000 лв. на болница ИСУЛ поради потвърденото източване на пари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР