Лекар ще открие първото заседание на новия парламент - четвърти

...
Лекар ще открие първото заседание на новия парламент - четвърти
Коментари Харесай

Уролог с номинация за министър открива първото заседание на 47-ия парламент

Лекар ще открие първото съвещание на новия парламент - четвърти подред, който ще заседава в условия на пандемия. 70-годишният доайен измежду депутатите се оказа урологът доктор Силви Кирилов. През последните години той е най-младият " старейшина " на Народното събрание, комуто се пада достойнството да бие първия звънец. Това е условие на Конституцията - тържествената сесия на всяко Народно заседание да се открива от най-възрастния измежду народните представители.

Преди доцент Силви Кирилов това беше съратничката му от " ИТН " Мика Зайкова, която се нае със задачата на достолепните 79 година Този път обаче тя не можа да влезе в Народното събрание, само че щафетата още веднъж се пое от народен представител от Има Такъв Народ.

Преди Зайкова, неизменимият доайен, който откриваше поредност от парламенти, беше починалият Стефан Данаилов. Но даже и той, във към този момент далечната 2013 година, поведе церемонията за старта на 42-то Народно събрание на 71-годишна възраст.

Днес Силви Кирилов е най-младият, който ще би трябвало да направлява депутатите в първия им работен ден.

" Странно ми е, че ще открива Народно събрание в качеството на най-възрастен, кара ме да се замисля по какъв начин годините летят. Но противоположният прочит е, че в Народното събрание ще има доста младежи. В тях е бъдещето и вярата ", разяснява пред Dir.bg проф. Стефан Константинов.

Именно той, като министър на опазването на здравето през 2011 година, кани доктор Силви Кирилов да оглави Изпълнителната организация по трансплантации. Днес му пожелава здраве и триумф.

" Уважавам го, имали сме правилни връзки преди време ", спомня си шефът на Онкологията. Описва го като неконфликтен, диалогичен човек, с който можеш да разговаряш обикновено. Точно поради тези му качества го избрал тогава за поста, от който пък го уволни идващият министър на опазването на здравето - Десислава Атанасова от ГЕРБ, две години по-късно. Тогава тя се аргументира, че е останала недоволна от работата на доктор Кирилов отпред на трансплантациите поради прекомерно дребния им брой.

Днес още веднъж, за трети път двамата ще бъдат сътрудници на банките в пленарната зала.

Урологът обаче се радва на положително име в лекарската колегия, слави се като експерт, само че има и опит на админ. Бил е отпред на три лечебни заведения - Александровска, " Доверие " и " Уни хоспитал " в Панагюрище.

За него споделят, че не е пресметлив и не се поддава на корупционен напън. Определят го и като не свръхамбициозен, което при поверяване на виновни постове се оказва по-скоро плюс.

Роденият в монтанското село Славотин Силви Кирилов е приключил медицина в София и е специализирал урология, а след това и здравен мениджмънт. Доктор на медицинските науки, учител, доцент е повече от 10 години и член на УС на Българската асоциация по урология, нефрология и трансплантология " Уронет ".

Депутат от Хасково в последните три издания на Народното събрание, а в 46-то Народно събрание оглави и Комисията по опазване на здравето в Народното събрание. А преди този момент насмалко да седне в креслото на здравен министър във втория несъстоял се кабинет на Има Такъв Народ.

Силви Кирилов не е гръмък, само че и не е прочут като човек, който си мълчи - помним, че по време на актуализацията на парите на НЗОК в краткотрайното 46-о Народно събрание не спести забележката си, че има риск гласуваните 134 млн. лева за здраве да бъдат изхарчени непрозрачно, в случай че се остави опцията Надзорният съвет да ги разпредели по свое убеждение.

Точно две седмици, откакто бие първия звънец за новите депутати, доцент Кирилов ще посрещне и 71-я си рожден ден.

Преди това обаче ще чуем и в какво ще ориса новите депутати - надали орисията му ще е белязана с толкоз страст, колкото тази на Стефан Данаилов и Мика Зайкова, само че сигурно ще е обърната към повече каузи, прагматичен звук и диалогичност в пленарната зала. И повече грижа за здраве.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР