Легитимността на институциите е в отстояването на фактите и осъзнаването

...
Легитимността на институциите е в отстояването на фактите и осъзнаването
Коментари Харесай

Радев: В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС за отзоваване на руски дипломати

Легитимността на институциите е в отстояването на обстоятелствата и осъзнаването на отговорността за личните си дейности. Изпълнителната власт носи отговорност за тях, въпреки и в оставка. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на въпрос за решението на държавното управление за отзоваване на 70 съветски дипломати и сътрудници на посолството на Руската федерация в България. Държавният глава приказва пред публицисти след присъединяване си в срещата на върха на НАТО в Мадрид, Испания, оповестяват от пресофиса на президента.

" В президентската институция не е постъпвал отчет на ДАНС за отзоваване на дипломати и сътрудници от съветското посолство ", уточни президентът в отговор на въпрос. Държавният глава разясни, че на извършеното на 9 юни съвещание на Съвета по сигурност към Министерски съвет, на което взе участие представител на президентската институция, тази тематика не попада в авансово оповестения дневен ред, а е единствено разисквана по принцип, без гласувано и признато решение. Това се удостоверява и от отговор на писмо от секретаря на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

" Това ясно демонстрира, че очевидно решенията в държавното управление се вземат по някакъв успореден механизъм, надалеч от институционалния път за взимане на решения ", съобщи президентът. По думите му не може по този метод да се вземат решения в изпълнителната власт по толкоз значим въпрос. Той означи, че от това решение може да има съществени последици най-много за българската дипломатическа задача в Москва. В отговор на въпрос дали има съображение настояването за привикване на Консултативен съвет за национална сигурност, президентът уточни, че КСНС не може да анулира взето към този момент решение на държавното управление в оставка и подсети, че органът, който управлява Министерски съвет е българският парламент.

В отговор на въпрос за какво не са извършени съвещания с две от парламентарно показаните партии за сформиране на държавно управление, президентът съобщи, че както постоянно, и при завършилата към този момент процедура комфортното и за двете страни време за осъществяване на консултациите е авансово в съгласие по телефона с всички поканени партии. Затова президентът уточни, че не би могъл да спекулира какви са аргументите две от партиите да не се явят на съвещания.

" Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени, тъй като имам вяра, че капацитетът за сформиране на държавно управление в границите на този парламент не е привършен ", акцентира президентът. По думите му, в случай че се стигне до избори, то не е оправдано те да бъдат извършени преди 15 септември, тъй като е значимо да има допустимо най-голяма изборна интензивност. Държавният глава посочи, че по тази причина процедурата с мандатите следва да бъде завършена не по-рано от 2 месеца преди този момент, само че посочи, че в това отношение е значимо и мнението на партиите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР