Легитимността на институциите е отстояването на фактите и отговорността на

...
Легитимността на институциите е отстояването на фактите и отговорността на
Коментари Харесай

Румен Радев с бомба за датата на изборите и доклада от ДАНС за руските дипломати!

Легитимността на институциите е отстояването на обстоятелствата и отговорността на своите дейности. В президентската институция не е постъпвал отчет по тематиката. На Консултативния съвет по сигурност към премиера на 9 май тази тематика не попада в авансово оповестения ред. Тя се повдига вътре за разискване по принцип, само че по нея няма взето решение.

Това сподели президентът Румен Радев, разяснявайки изказванията, че президентът е знаел за изгонването на съветските дипломати, откакто представители на президентството са участвали на Съвета за сигурност, на който е било взето съответното решение.

„Въпреки това при завръщане на представителя на президентската институция в президентството и при шерване на хода на протичане на съвета, до Министерски съвет бе изпратено писмо с въпрос за взетите решения. Отговорът е няма взето решение, гласувано на този съвет“, сподели още Радев, който участва на среща на върха на НАТО в Мадрид.

„Това ясно сподели, че решенията очевидно се взимат по някакъв успореден механизъм, отдалечен от институциите. Доклад в президентската институция от ДАНС не е постъпвал“. акцентира президентът.

Радев също напомни, че съвещание на КСНС не може да анулира взето към този момент решение на държавното управление в оставка. Органът който управлява Министерски съвет е българският парламент.

„Също се постанова да припомня, даже да бъде в оставка, държавното управление носи отговорност за своите дейности. Последствията може да са във всички направления, може да са извънредно съществени, най -вече за нашата дипломатическа задача в Москва. Важното е, че по този метод не могат да се взимат решения. Отговорността лежи напълно в изпълнителната власт, нищо, че тя е в оставка“, сподели още той.

Радев разяснява и опциите за сформиране на държавно управление в границите на настоящия парламент и по кое време биха били вероятни възможните предварителни парламентарни избори.

„Преди да се изпратят публични писма за съвещания има координиране по телефона за комфортно време. След такова координиране бе направен графикът.

Важно е партиите да се отнесат с цялата си отговорност към мандатите. Смятам, че капацитетът за сформиране на държавно управление в границите на този парламент не е привършен. Ако отидем на вид избори, избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има оптималната изборна активност“, сподели Радев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР