Легендите за Свещената планина са за първи път събрани в

...
Легендите за Свещената планина са за първи път събрани в
Коментари Харесай

Новият хит за отпуската Чудесата на Родопите

Легендите за Свещената планина са за първи път събрани в книга  Домът на ангелите пази секрети от предишното, Градище зарежда с галактическа сила
Знаете ли, че траките с изключение на смели воини са били движимости рудари и изкусни майстори златари? В ателиетата на торевтите одриси и гети са изваяни фамозните ни съкровища, направени със злато от Ада тепе край сегашен Крумовград.А чували ли сте за Дома на ангелите в Перущица, обвързван с тежък и показателен миг от предишното на България? Колко от вас знаят къде е било обичаното място на починалия водач на Куба Фидел Кастро?

Отговори на тези и още куп въпроси ще намерите в най-новата книга на " Стандарт " - " Чудесата на Родопите - 50 митове " .

Тя стартира с най-голямо тракийско светилище - Перперикон и легендата за най-великия римски император, чиято орис е начертана от жриците на Скалния град. И приключва с още по-магнетично и енергийно място в Западните Родопи - Градище. Дори читателите, които считат, че познават България, ще открият нещо ново за живота и гласовете на забравени герои на истории.

Страниците на първокласното и богато илюстрирано издание са запечатали символиката в Побития камък и описват какво се носи във вятъра към Орловото око. Разкриват къде е сянката на Сатаната в Дяволския мост. И за какво водата в най-големият карстов извор в България - Клептуза, е зиме и лете с температура 8 градуса.

Нещо повече - " Чудесата на Родопите - 50 митове " дава опция на всеки да начертае своя личен маршрут по Чудесата на Родопите и да преоткрие Свещената ни планина през легендите, събрани за първи път в книга. Предговорът й е особено написан от индивида, който най-добре познава родопската душа - доктор Ахмед Доган.  

 

 

 

 





Векове наред никой не можел да построи мост над буйната река Арда на мястото, където през днешния ден се намира Дяволският мост. Амбициозен млад занаятчия обаче се нагърбил със задачата. Тайната за строителството му разкрил самият Дявол, само че му сложил едно изискване. За да бъде мостът здрав и безконечен, младият занаятчия трябвало да изобрази лика на Сатаната, който обаче трябвало да бъде по едно и също време забележим и незабележим.

За всеобща изненада майсторът извършил задачата - обликът на дявола се вижда единствено през несъмнено време от деня, когато слънцето е високо в небето.

Според различен мит в един от камъните е останал отпечатък от стъпката на Дявола, откакто той се разходил по моста. Затова и дълго време хората се пазели да не стъпват на този камък.

Това са единствено две от доста митове за Шейтан кюприя, както е прочут Дяволският мостът - една от най-големите туристически атракции освен на Ардино, само че и на България.

Той се намира на 10 километра от Ардино, издигнат е преди повече от 500 години. Твърди се, че при започване на ХVI в. заповед за градежа му е издал султан Селим Първи. Преди това на мястото е имало римски мост.

Построен е на 420 м надморска височина сред стръмни родопски скатове. Мостът е с типичната за османското пътно строителство от междинните епохи " изгърбена форма " с три свода - междинният е най-голям с височина 12 м. Дълъг е 56 м и необятен 3,5 м, с 12-сантиметрови добре непокътнати каменни " парапети " от двете страни.Общината от години поддържа моста, пътят е асфалтиран, издигнати са беседки за туристите. Проучва се и дали е допустимо отчасти да се поправя коритото на реката. Подготвя се документите, с цел да бъден включен мостът, който е и емблемата на общината, в международното културно завещание ЮНЕСКО.  

Още забавни места към община Ардино:

> > Тракийското светилище " Орловите скали "   - Скално образувание, в което преди към 2500 години са издълбани 97 трапецовидни ниши. Това е едно от емблематичните места, пазещо следите от загадъчните култове на " цивилизацията на скалните хора " в Източните Родопи, наречена условно по този начин от редица водещи откриватели.

> > Тракийска цитадела " Калето " - Руините й се намират в горски масив, на 500 м от  светилището " Орлови скали ". В древността е била една от най-големите замъци в Родопите. С повърхност от 4 декара и чудесно местонахождение, тя е играла значима роля от ранножелязната ера до средновековието. Крепостта е била във формата на погрешен кръг, построена е от камъни, без хоросан.

> > Хладилната пещера - Карстово пещерно образувание с непрекъснато ниска температура през всички сезони. През топлите месеци има свойствата на натурален ледник.  В непосредствена непосредственост до " Хладиника " се намира ловна зона и хижа, благосъстоятелност на Държавно горско стопанство - Ардино.

> > Средновековна цитадела в местността " Асара " - Намира се в с. Башево, издигната е през Х век. Добре са непокътнати входът, дебелата крепостна стена, която доближава до 5 м височина, и отбранителните кули. Вътрешната цитадела (цитаделата) има стени, които се извисяват на близо 6 м. височина. Крепостта е с правоъгълна форма с размери 50 м на 40 м.

> > Късноантична и средновековна цитадела - Намира се при устието на р. Боровица, в землището на с. Дойранци. Изградена е от обработен камък, споен с бял хоросан. Северната леснодостъпна стена е подсилена от две кули. Основно място в укрепената повърхност заема комплекс от две здания, построени върху скална тераса. При археологическите изследвания е разкрита огромна трикорабна, триапсидна черква.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР