Легендите как в колбасите, кренвиршите и луканките слагат тоалетна хартия,

...
Легендите как в колбасите, кренвиршите и луканките слагат тоалетна хартия,
Коментари Харесай

Съставки в луканките и колбасите, които убиват

Легендите по какъв начин в саламите, кренвиршите и луканките поставят тоалетна хартия, соя и други не са от през днешния ден. Недоволството от цената им също.

Още по времето на социализма тези артикули са имали подозрително качество. Масово публикувано мнение бе, че хубавите луканки и някои типове салами са дефицитна стока, която се появява понякога. Поради високата им цена на тях е можело да се насладят единствено хора с връзки.

Но какво се съдържаше в тях още тогава. В кренвиршите да вземем за пример, които се предполагаше, че са телешки, по рецепта се съдържаше сланина. Съществуването на няколко типа кренвирши по БДС, всичките със сланина и свинско, с изключение на телешко, също не е мит. Има типове от тях, в чиито състав влиза до 70% сланина по рецепта.

Телешкият колбас от своя страна още веднъж се радваше на богат наличие на сланина, само че малко по-малко. Месото в него е от бракувани крави. Това са тези, които към този момент не дават мляко или са заклани заради напреднала възраст.

 Луканка

Не мислете, че през днешния ден обстановката е по друга. Дори в противен случай. Поради недостиг от артикули, натрапен от потребността да се печели на гърба на потребителите, съставките в саламите и луканките са напряко плашещи. По начало те се подготвят от останки от другото произвеждане.

Една машина изсмуква неизрязаното месо от кокалите, а един тъпан мели получената каша от сланина, отрязъци, жили и други останки. По този метод всичко, което бъде поставено вътре, ще се трансформира в салам.

Предимство по отношение на предишното е, че производителите са задължени да отбелязват състава на продукта на неговата опаковка. Докато през днешния ден можем да се осведомим какво тъкмо количества и какви Е-та ще приемем, то в предишното токова нещо е нямало. Без консервант месото става сиво, има неприятен цвят и наподобява на мърша. А със стабилизатори е свежо, розово. В предишното този консервант са били нитратите, много по-опасни от добавяните през днешния ден.

 Мезета

Днес от ден на ден компании влагат и генномодифицирана соя в саламите. Тези соеви протеини съдържат ГМО със наличие над 2 %. Те са единствено част от продуктите, които съдържат модифицирана соя над допустимото количество, неразрешена в Европейски Съюз.

Разбира се, забавните съставки не стопират дотук. Десетки соеви протеини, гранулати и брашна, кебапчета, наденици, кюфтета, салами, елементарни вафли, кренвирши, луканкови пръчици, корнфлейкс, царевичен самун, течен лецитин и доста други са в листата.

Съвсем неотдавна излезе и нова плашеща информация - луканка и суджуци, свободно предлагани на българския пазар, са гарнирани с иноземни бръмбари. Те имитирали месото по руменина и тип. У нас те се внасяли в подготвен за подправяне тип.

Но макар сполучливото оцветяване и аспект на родните салами, този екстракт бил извънредно нездравословен за здравето ни. А в композиция с останалите съставки обстановката става просто немислима.

Изсушените бръмбари – най-новата мода в производството на салами, луканки и суджуци предизвиквали редица болести, в това число и рак - както на щитовидната жлеза, по този начин и на бъбреците. Влияят негативно на плода на бременните, можели да провокират аборт или редица малформации по-късно на новороденото.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР