Легендата на българския баскетбол Георги Глушков е предложен за нов

...
Легендата на българския баскетбол Георги Глушков е предложен за нов
Коментари Харесай

Легендата на българския баскетбол Георги Глушков е предложен за министър на спорта

Легендата на българския баскетбол Георги Глушков е препоръчан за нов министър на младежта и спорта. Първият роден състезател в Националната Баскетболна Асоциация на Съединени американски щати и Канада (NBA) и сегашен президент на Българска федерация по баскетбол е предлагането в служебното държавно управление на Димитър Главчев.

Биография

Георги Глушков е роден на 10 януари 1960 година в Трявна. От първи до седми клас учи в СПУ " Петко Рачев Славейков “, Трявна. След това продължава образованието си в спортно учебно заведение в град Ямбол.

На 17 години е към този момент народен играч, а в средата на 80-те години на предишния век се подрежда измежду петимата най-хубави баскетболисти на Европа. През сезон 1984/85 печели шампионската купа в състава на Академик (Варна) и записва 33 точки и 23 битки приблизително на мач.

На 25 септември 1985 година е изтеглен в драфта на НБА под номер 148 от Финикс Сънс и става първият състезател от Източна Европа в НБА. В Съединени американски щати събитието е маркирано със специфичен комплект за публицисти, който съдържа история на България и разговорник на български език. Там обаче Глушков остава единствено един сезон и е отпратен назад към Европа. Пристрастява се към храната от заведения за бързо хранене, а поради спадналата му форма треньорите на Финикс се усъмняват, че може би употребява анаболни стероиди. През сезона изиграва 49 мача (16 като титуляр), в които играе приблизително по 15 минути и записва 4.9 точки и 3.3 битки. След едва показване по време на контролните мачове в Лятната лига обаче се завръща в Европа.

По-късно играе в Италия, Испания и за Академик Варна.

С националния тим на България по баскетбол Глушков взима присъединяване общо на четири европейски шампионати – през 1979, 1985, 1989 и 1991 година

Почетен жител на Трявна от 2012 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР