Легендата на българската атлетика Николина Щерева ще поведе колоната на

...
Легендата на българската атлетика Николина Щерева ще поведе колоната на
Коментари Харесай

Легендата Николина Щерева повежда Софийския маратон

Легендата на българската атлетика Николина Щерева ще поведе колоната на всеобщия старт в неделното издание на Wizz Air София маратон. Прочутата бегачка на междинни дистанции, олимпийска вицешампионка на 800 метра от игрите в Монреал 1976, носителка на Световната купа и двукратна европейска шампионка в зала ще се слее с множеството поискали да преминат близо 2.5 км най-много за здраве и добър тонус в неделната заран. Все още не е късно да застанете до нея и да бягате с една от най-великите в българската лека атлетика, в случай че се запишете в офиса на маратона, който е отворен до събота в Княжеската градина против Софийския
университет.
Ето и времената на обособените стартове в неделя от площад Батенберг:

  9.30 Старт типичен маратон 42.195 км

  9.40 Старт 21 км

  9.50 Старт 10 км

  9.55 Масов старт

10.05 Старт онкоболни и параолимпикс

До този миг участниците в обособените дисциплини са съвсем 5000, като записванията не престават до събота. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска с неповторимо хубав дизайн, а сполучливо приключилите главните дистанции ще бъдат  отличени с създаден в Англия доста хубав орден като спомен от присъединяване в събитието – тази година той е с изображението на храм-паметника Александър Невски. Ето и какви бяха знаците на обособените медали през последните години:

2016 – Народен спектакъл „ Иван Вазов “
2017 – Музея за история на София
2018 - НДК
2019 – Храм-паметник Александър Невски

Отново величествен награден фонд

Наградният фонд е внушителните 63 000 лева, плюс 20 000 лева джакпот. Победителите при мъжете и при дамите в класическия маратон ще получат по 8000 лева, подгласниците им по 4000 лева, класиралите се на трето място по 3000 лева и т. н. до 10-о място – 400 лева Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската отдалеченост. За четвърта поредна година е очакван паричен бонус за най-бързите софиянци в маратона.
Парична премия от по 300 лева ще получат финиширалите с най-хубави времена мъж и жена, родени в София. Парични награди ще има и за
медалистите в Държавното състезание, защото Софийският маратон още веднъж ще дефинира първенците на 42.195 км. Wizz Air отново ще обезпечи на всеки стартирал в главните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се употребява в границите на година за закупуване на самолетен билет до мечтана дестинация.

Нов правилник подтиква рекордни резултати, 10 в борба за 20-хилядния
джакпот

Третата значима вест за тазгодишното издание е, че 20-хилядният
джакпот от атрактивния награден фонд към този момент се обвързва освен с по-предни класирания, а и с постигането на класни резултати. Големият бонус е очакван за най-хубаво показване (общо при мъжете и при жените) в трите маратона (Стара Загора, Варна и София) в една година посредством класиране по специфична точкова система. За всеки старт още веднъж се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6 и така нататък до 1 точка за осмо място. При тъждество в точките победител е записалият по-предни класирания, в случай че и по този индикатор има тъждество джакпотът надлежно се дели. Отпада досегашният най-малко от 20 т. за продобиване на бонуса, само че точки се получават единствено за резултати под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при дамите. Организаторите имат вяра, че по този метод ще се подтикват по-класни достижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и влиятелни.

Точкова система за
джакпота:
1. място – 10 точки
2. място –   8 т.
3. място –   6 т.
4. място –   5 т.
5. място -    4 т.
6. място –   3 т.
7. място –   2 т.
8. място –   1 т.

Така, след маратоните в Стара Загора на 31 март и във Варна на 12 май с точки и с късмет за
джакпота са 10 спортисти: при мъжете - Осеа Туей (Кения) 20 т, Ахмет Насеф (Италия) и Юсеф Сбаи (Мароко) с по 10, Хамис Бакари (Мароко) 8, Жан Симукека (Руанда) 6, Ендрю Мангата (Кения) и Артьом Падубни с по 5 и Бернард Санг (Кения) с 3 т., всички с резултати под 2.25 ч. При дамите двете дами приключили под 2.45 ч. са: Рут Матебо (Кения) с 18 т. и не стартиралата във Варна Вира Овчарук (Украйна) с 10 т.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР