Легендата Луис Фелипе Сколари ще излезе най-вероятно в своя последен

...
Легендата Луис Фелипе Сколари ще излезе най-вероятно в своя последен
Коментари Харесай

Легендарен бразилски треньор гледа към финала в Копа Либертадорес

Легендата Луис Фелипе Сколари ще излезе най-вероятно в своя финален огромен край в 40-годишната си славна треньорска кариера, извеждайки Атлетико Паранаензе против Фламенго в борбите за Копа Либертадорес. Това е трети следващ напълно бразилски решителен мач в най-престижния клубен шампионат в Южна Америка. Двата тима ще се изправят на стадиона в Гуаякил (Еквадор) в събота, 29-и октомври. 

" Тази моя кариера върви към края си. Ако спечелим Купата, ще бъде прелестен връх, за който съм работил доста. Никога не съм очаквал да печеля толкоз доста неща, които съумях да печеля, съобщи Сколари по-рано през този месец пред публицисти в Сао Пауло. 

73-годишният към този момент експерт е видял какво ли не. Той донесе последната към този момент международна купа на Бразилия през 2002-а година, само че също по този начин на неговото име е и най-тежкото домакинско проваляне – унижението с 1:7 от Германия на полуфинала на домашното Световно състезание през 2014-а. През 2004-а година той изведе Португалия на край на Европейското състезание, само че там мореплавателите с младия Кристиано Роналдо изгубиха от Гърция. 

Също по този начин има две трофеи от Копа Либертадорес като треньор, а съботната му борба е негово четвърто присъединяване на край. Той води Атлетико Паранаензе от град Коритиба, който има едно присъединяване на край, приключило със загуба. От другата страна е Фламенго – повторен южноамерикански първенец от 1981-а и 2019-а година, само че пък предходната година изгубиха от Палмейрас. 

След унизителното 1:7 с националния тим на Бразилия в Бело Оризонте, Сколари претърпя бурни времена в Челси, по-късно се върна при детската си обич Гремио и завоюва няколко трофеи с Гуанджоу Евъргранде в китайското състезание. 

През тази година упоритостта му беше да работи като механически шеф като първа стъпка към излизането от подготвителното игрище. И на 4-и май към този момент беше назначен на този пост в Атлетико Паранаензе, само че проблемите с представянето на тима форсираха решението на шефовете да го сложат на пейката до края на сезона. 

" Все още обмислям като треньор, не като механически шеф. Но ще изкарам тази година и по-късно ще оказа помощ да се откри нов треньор – някой, който да поеме тима без разтърсвания, съобщи Сколари. Но въпреки и без прословутия си мустак, той има същото въздействие върху тимовете и под негово управление Атлетико Паранаензе отстрани два колоса в Южна Америка – Естудиантес (Аржентина) и Палмейрас. 

" Силата, която имат и Фламенго, и Палмейрас, е доста по-голяма от нашата. Заплатите, които даваме, са по-ниски от тези на към 12 тима от бразилската Серия А, изяснява още Сколари, прочут и с прякора си Биг Фил. Но отборът му разполага с обещаващото острие Витор Роке, който е на 17 години, както и с най-хубавия халф в последните месеци – уругваецът Давид Теранс. 

Попитан дали може да уточни най-хубавите и най-лошите моменти в кариерата си, Сколари съобщи, че не може да избере. Той стартира да тренира тима на Конституционен съд Алагоано през 1982-а година, където е завършил кариерата си на бранител няколко месеца по-рано. Но би трябвало да чака пет години, с цел да седне на пейката на обичания си Гремио, минавайки през по-скромни тимове, само че и през Ал Шабаб (Саудитска Арабия), където получава забавно финансово предложение.

  " Най-щастливият евентуално, не знам дали е най-хубавият, беше първоначално. Като млад треньор завоювах шампионата на Рио Гранде ду Сул с тима на Гремио през 1987-а година. Няма най-лош миг. Има стадии, в които просто не се случва нищо – като Световното през 2014-а. би трябвало обаче да излезеш от тях, да се съвземеш. Махнах се, отидох в Китай и там от 11 вероятни шампионата, подвигнах купата в седем. 

След това се насочва към персоналния си живот и добавя: " Чувствам се в положително здраве. Имам трима внуци в Португалия, чакам още една внучка да се роди в Бразилия. Синът ми си купи място на стадиона на Гремио, тъкмо зад треньорската пейка. Сега не мога да отида и да седна там, само че може би след една година ще мога. Ще виждам Световното състезание в Катар. Смятам, че Бразилия има всички сили и качества да играе значима роля. Имаме надарено потомство млади играчи. Футболът към момента ме вълнува, само че не толкоз интензивно. И ще го пребивавам на по-забавени темпове, споделя още опитният експерт.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР