Легендарният певец Оливер Драгоевич е починал около 5 ч. тази

...
Легендарният певец Оливер Драгоевич е починал около 5 ч. тази
Коментари Харесай

Скръбна вест! Отиде си легенда на югославската и хърватската музика

Легендарният артист Оливер Драгоевич е умрял към 5 ч. тази заран в болничното заведение в Сплит, оповестяват хърватски медии. Той беше на 71 години. Великанът на хърватската музика си отиде тъкмо година, откакто беше диагностициран с рак на белите дробове, заяви Блиц.

 
Тъжната вест беше доказана от близки на Драгоевич. В последните му мигове до него са били брачната половинка му Весна и синовете му Дино, Димитър и Давор.
 
Оливер Драгоевич е хърватски артист и музикант. Роден е на 7 декември 1947 година във Вела Лука. Възпитаник е на музикалното учебно заведение в Сплит, където на първо време се научава да свири на пиано, а по късно на кларинет и китара. Първото му допиране до музиката е когато е на 5 години.
 
Първото му излизане на сцена е през 1961 година на детския фестивал в Сплит, където извършва известната ария " Baloni ". По същото време дружно с брат си Альоша записва известни международни шлагери за радиостанцията в Сплит.
 
През 1963 година като член на група " Batali " печели първа премия за най-хубав артист дилетант, с осъществяването на песента " Yesterday " (Д. Ленън, П. Макартни). През 1967 година дебютира на Сплитскоя фестивал с песента на Зденко Рунжич " Picaferajem ". Въпреки, че песента не е измежду наградените, тя остава измежду шлагерите на Оливер.
 
След неуспеха на Сплитския фестивал в интервала 1967 - 1972 година Оливер свири в доста западноевропейски клубове. След къс престой в групите " Dubrovacki trubaduri " и " More ", през 1974 година той се завръща в " Batali ".
 
През 1974 година се завръща на Сплитския фестивал с песента " Ca ce mi Copakabana ", която печели първа премия на публиката. През 1975 година в Сплит изпява песента " Galeb i Ja ".
 
 В идващите десетилетия Оливер Драгоевич става един от най-популярните реализатори в Югославия, реализира доста триумфи на фестивали и издава огромен брой албуми и сингли.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР