Легендарният Октоберфест в Мюнхен бе открит за 186-и път. Кметът

...
Легендарният Октоберфест в Мюнхен бе открит за 186-и път. Кметът
Коментари Харесай

В царството на бирата: започна Октоберфест

Легендарният " Октоберфест " в Мюнхен бе открит за 186-и път. Кметът Дитер Райтер заби кранчето в първото буре с бира с два удара с чук. По традиция той подаде първата халба с питие на премиера на Бавария Маркус Зьодер.

Над 6 милиона посетители се чакат на обичайния фестивал на бирата тази година, който се провежда  от 21 септември до 6 октомври. По време на Октоберфест туристите се забавляват, а за пивоварните, хотелите и магазините в Мюнхен това е време на „ огромен бизнес “.

Над 1,2 милиарда евро са спечелили компаниите в баварската столица по време на фестивала на бирата през 2018 година Само в палатки и шатри на поляната, където се организира самото празненство, туристите са похарчили 442 млн. евро за 16 дни и още 505 млн. евро за нощувки в хотели, оповестява БГНЕС. В Мюнхен има към 450 хотела и хостели от разнообразни категории, като за съвсем цялото време на " Октоберфест " те са напълно заети.

Фестивалът на бирата обезпечава към 13 000 нови работни места. Тази година еднолитрова чаша всеобща бира коства 11,8 евро. През 2018 година на " Октоберфест " са продадени 7,9 милиона литра бира, както и безчет солени гевреци, баварски вурстчета и печено свинско.

Изграждането и демонтирането на една гигантска палатка за бира коства на уредниците до два милиона евро. Оркестърът, поканен за фестивала, свири против хонорар от 200 000 евро, а обслужващият личен състав в палатката получава над 400 000 евро. Нито една от шестте мюнхенски пивоварни, които дават отговор на изискванията за присъединяване в " Октоберфест ", до момента не са декларирали, че считат тези разноски за прекомерно високи.

Гостите на фестивала харчат и за сувенири - те оставят повече от 150 млн. евро годишно в магазини, купувайки кожени баварски къси панталони или обичайни баварски костюми с пухкави поли, бели бродирани ризи, корсети и престилки.

На миналогодишния " Октоберфест " е оказана незабавна здравна помощ на към 1200 души. По традиция клиниките в Мюнхен организират образования за незабавни случаи в навечерието на фестивала, а в локалната болница са поканени спомагателни експерти.

Както и в предходните години, и този път ограниченията за сигурност на " Октоберфест " са засилени поради евентуалната заплаха от тероризъм. Посетителите са помолени да не носят огромни торби, раници и сакове с съдържимост над три литра. Преминаването с детски колички е позволено единствено до 18.00 ч. локално време всеки ден като се изключи събота и 3 октомври. При шофиране на електрически скутери важат специфични правила.

Пред поляната, където са шатрите, има спомагателни бариери, а на входа се прави щателна инспекция на персоналните движимости. В региона на фестивала са сложени 49 видеокамери, а 600 служители на реда се грижат за сигурността.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР