Легендарният холивудски композитор Дани Елфман е потвърдил, че ще пристигне

...
Легендарният холивудски композитор Дани Елфман е потвърдил, че ще пристигне
Коментари Харесай

Легендарният филмов композитор Дани Елфман слуша свой концерт в зала България

Легендарният холивудски композитор Дани Елфман е удостоверил, че ще дойде в София за българската премиера на своя Концерт за виолончело. Музикалната творба ще бъде изпълнена на 5 октомври в зала " България " от звездния виолончелист Готие Капюсон под диригентството на маестро Найден Тодоров.

Ексцентричният композитор Дани Елфман е притежател на премия „ Грами “ за кино лентата на Тим Бъртън – „ Батман “ и премия „ Еми “ за музикалната тематика към сериала „ Отчаяни съпруги “. Той е създател на музиката и към филмите " Спайдърмен ", " Уенсдей ", " Хълк ", " 50 нюанса сиво ", " Мъже в черно ", " Планетата на маймуните " и доста други.



В програмата на концерта на 5 октомври е включена и Сюита из балета " Гаяне " на Арам Хачатурян.

Наричан " дипломат на виолончелото " Готие Капюсон е предан на проучването и разширението на репертоара за този инструмент. Той извършва необятен набор от творби всеки сезон и постоянно прави министър председатели на нови произведения.

Концертът за виолончело на Дани Елфман е написан особено за френския челист, а Софийската филахрмония е съпродуцент на творбата - част от политиката на маестро Найден Тодоров да върне филахрмонита на международната сцена.

Животът на Готие Капюсон, един от малцината водещи виолончелисти в света, е история на триумфа. Той стартира да свири на виолончело на петгодишна възраст и учи в Парижката консерватория.



През 1999 година печели първа премия на Музикалната академия " Морис Равел " в Сен Жан дьо Луз и на състезанието " Андре Навара " в Тулуза. През идната година е почетен с премията за виолончело и камерна музика на Парижката консерватория. През 2001 година Victoires de la Musique (френският еквивалент на премията Грами на САЩ) - най-високите музикални награди на Франция, го дефинират за нов гений на годината, а през 2004 година получава премия от Borletti-Buitoni Trust.



Капюсон свири под палката на диригенти като Бернард Хайтинк, Кент Нагано, Пиер Булез, Даниеле Гати, Сейджи Озава, Клаудио Абадо, Мюнг-Вун Чунг, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Яник Незе-Сеген, Валери Гергиев, Густаво Дудамел и други

Като камерен музикант, Готие Капусон свири с Виктория Муллова, сестрите Лабек, Марта Аргерич (с която прави турне в Япония), Даниел Баренбойм, Юрий Башмет, Жерар Косе, Мюнг-Вун Чунг, Стивън Ковачевич, Лиза Батиашвили, Николай Луганси и Юджа Уанг, с която неотдавна записа албум за Дойче грамофон. Най-близката му музикална връзка е с неговия брат цигулар Рено.



Готие Капюсон има своя лична фондация за поддръжка на млади и надарени музиканти при започване на кариерата им. Един от подкрепените музиканти е възпитаникът на Нов български университет Доач Бездюз. В София известният музикант ще направи и майсторски клас за българските студенти по виолончело.

Първото посещение на Готие Капюсон в България предходната година мина при голям интерес. Под палката на маестро Найден Тодоров със Софийската филхармония ще показа Вариации на тематика рококо за виолончело и оркестър в ла мажор от Чайковски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР