Легендарният холандски боксьор Руди Люберс, който през 1973 г. в

...
Легендарният холандски боксьор Руди Люберс, който през 1973 г. в
Коментари Харесай

Холандец, боксирал срещу Мохамед Али, спи върху картони в каравана в Кошарица

Легендарният холандски боксьор Руди Люберс, който през 1973 година в Джакарта удържа 12 рунда против непобедимия Мохамед Али, мизерства без ток и вода при безчовечен условия в несебърското село Кошарица. Няма паспорт и пари да напусне страната и е заставен да води плътски живот надалеч от родината си. Историята бе разказана от холандски медии и телевизия “България он ер”.
73-годишният мъж живее в остаряла каравана с тежкоболната си жена Риа. Спят на картони, само че макар недоимъка и че са на лимита на силите си, се грижат за 25 бездомни кучета. Руди Люберес попада в България преди 7 години след дълго митарстване по света, откакто през 80-те излежава ефикасна присъда в Португалия за трафик на дрога. Заради това не смее да се завърне в родината си. Излиза от пандиза пропуснат и потегля да скита по света. Така ориста го води в Кошарица край Несебър.
Местни описват, че немец с къща в селото му дал заслон, само че откакто я напълнил с кучета, го изгонил. Така Люберс се озовал с жена си в ръждясалата каравана и почнал живота си от нулата. Кротки хора са, не са създавали проблеми, споделят поданици на Кошарица. За спасяването на Руди и Риа в страната на лалетата е проведена благотворителна акция за извеждането им от България, в нея към този момент са се присъединили стотици холандци.
В момента някогашната звезда в бокса разполага единствено с шофьорска брошура, която е единствената му легитимация пред света. Преди време му откраднали паспорта и кредитната карта и по този начин се закотвил в България. Казва, че харесва страната ни, само че поради тежкото му състояние желае да се върне в родината си. Синът му към този момент е в Кошарица, с цел да го прибере.
“С наслаждение бих останал в България, само че помощта, която бих получил в Холандия, ще е по-добра”, споделя Люберс. В историята на бокса името му ще се запише с това, че преди 46 година пада от Мохамед Али по точки, а не е нокаутиран. След именития мач двамата стават другари. Участвал е в две олимпиади през 60-те, а в Холандия 20 година е несломим на кръга.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР