Ледено студени наводнения заляха планинските градове в североизточната част на

...
Ледено студени наводнения заляха планинските градове в североизточната част на
Коментари Харесай

Смъртоносни наводнения в индийските Хималаи, след като езерото се спука през голям язовир

Ледено студени наводнения заляха планинските градове в североизточната част на Хималаите на Индия, като убиха минимум 40 души, отнесоха къщи и мостове и принудиха хиляди хора да изоставен домовете им.

Наводнението стартира малко след среднощ в сряда, когато водите на ледниково езеро преляха, отваряйки най-големия водноелектрически язовир в щата Сиким и по-късно каскадно преминавайки през градовете в долината под него.

Щатският орган за ръководство на бедствия в Сиким съобщи в изказване, че повече от 2000 души са били избавени, като добави, че държавните управляващи са основали 26 помощни лагера за повече от 22 000 души, наранени от наводненията.

Спасителните служащи към момента издирваха близо 100 изчезнали души, в това число 23 бойци, откакто наводненията засегнаха и няколко армейски лагера.

Винай Бхушан Патак, висшият бюрократ на щата, сподели, че 26 души са били откарани в лечебни заведения с пострадвания, до момента в който близо 3000 туристи са блокирани в засегнатите от наводненията региони дружно със 700 таксиметрови водачи.

Това беше последното смъртоносно наводняване, блъснало североизточна Индия в годината на извънредно мощни мусонни дъждове. Близо 50 души починаха при неочаквани наводнения и свлачища през август в близкия щат Химачал Прадеш, а рекордните дъждове през юли убиха повече от 100 души за две седмици в Северна Индия.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР