Леден дъжд може да се изсипе над Дунавската равнина през

...
Леден дъжд може да се изсипе над Дунавската равнина през
Коментари Харесай

Леден дъжд над Дунавската равнина - улиците пързалки

Леден дъжд може да се изсипе над Дунавската низина през идващите 72 часа, предизвестиха от Meteo Balkans, написа "24 часа ".
Причината - в идващите часове във височина ще продължава преносът на по-топла въздушна маса. Температурите ще се покачат, само че над Дунавската низина в ниските пластове ще останат под нулата. Започналите превалявания от северозапад ще обзет последователно Дунавската низина.
Леденият дъжд не е харектерно събитие за България. Това е корав дъжд, падащ при негативни температури на въздуха - от 0 до -10. Обикновено е под формата на дребни сфери с диаметър 1-3 мм от компактен транспарантен лед.
Вътре в сферата има размразена вода, когато попада върху предмети, тя се разрушава, водата изтича, замръзва незабавно и образува ледена завивка, изясняват от научния уеб страница. Сред най-тежките последици от обледяването е изкривяване на електрически стълбове и оставане на цели обитаеми места без ток, паднали дървета, улици пързалки, неспособност да се отключат колите и прочие В България това обаче е извънредно рядко, не в подобен мащаб и на лимитирани места.
Повод за терзанието са ниските температури в ранните часове през последните дни. Предпоставка за формиране на мразовит дъжд е температурна инверсия в долната тропосфера - до земната повърхнина има леден въздух, а над него по-топъл пласт, в който снегът се топи. А след това, минавайки през студения пласт, замръзва и пада на земята като ледена глазура.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР