Лечението на сънната апнея подобрява не само качеството на съня,

...
Лечението на сънната апнея подобрява не само качеството на съня,
Коментари Харесай

Хипертонията често върви ръка за ръка със сънната апнея

Лечението на сънната апнея усъвършенства освен качеството на съня, само че оказва помощ да се оправим с високото кръвно
Познатото нощно хъркане, 40-50 секунди без въздух, пулсът се форсира до 120, равнището на О2 в кръвта спада на половина, до момента в който човек не прохърка, с цел да поеме въздух. И по този начин десетки пъти на час, всяка нощ. Това, че хъркането пречи на близките да спят и се будите изтощени, е най-малкото стеснение. Всички тези признаци са сигнал за сериозен здравословен проблем, който не трябва да се подценява, а положението е познато като сънна апнея. Сънната апнея и хипертонията все по-често вървят ръка за ръка и имат своите съществени последици, от време на време даже съдбовни, предизвестява доктор Илия Крачунов , шеф на Отделението по пулмология в МБАЛ,Сърце и Мозък', Плевен. Той е един от дребното експерти в Плевен, които се занимават с лекуване на болестта. За своя десетгодишен опит доктор Крачунов е оказал помощ на над 1500 пациенти с този здравословен проблем и на над 100 пациенти от началото на годината.

Д-р Крачунов, какво е смисъла на сънната апнея за здравето на хората?
-->
Характерно за заболяването е прекъсване на дишането за друго дълъг интервал по време на сън – това е така наречен апнея. Причината за такива паузи може да е централен проблем (от страна на нервната система) или – както е по-често – „ задръстване “ (обструкция) на дихателните пътища. По време на обструкцията, дишането на пациента стопира за 10 или повече секунди, а при доста тежките форми се стига даже до цяла минута. По време на паузите до всички елементи на тялото, в това число мозъка, за който е от сериозно значение, не доближава О2. Всяка апнея приключва с малко пробуждане, което пациентът не осъзнава и не си спомня след това. 

Ако разпознахте тези признаци при Вас или Вашите близки, е мощно целесъобразно да потърсите персоналния си доктор и да извършите консултация с доктор експерт по медицина на съня.

В резултат на честите спирания на съня пациентът се разсънва изтощен и недоспал, даже и след 10-часов сън. Също по този начин редуването на интервали без О2 и с внезапно нахлуване на О2 основава предпоставки за нарушен метаболизъм, включващ и мощно нараснал вкус и закъснение на обмяната. В резултат на това се натрупва наднормено телесно тегло, което още повече утежнява апнеята.

Дългосрочното неглижиране на признаците има съществени последици – нараснала периодичност на кардиологични болести като артериална хипертония, застойна сърдечна непълнота и стенокардия; мозъчносъдови заболявания; нараснали стойности на кръвната захар и захарен диабет.

Професор Симова, казвате, че сънната апнея е интердисциплинарен проблем. Какви затруднения на заболяването откриват кардиолозите?

Сънната апнея е заболяване, на което ние кардиолозите се научихме да обръщаме съществено внимание, тъй като неразпозната и нелекувана сънна апнея може да докара до съществени кардиологични проблеми и тъй като има случаи, когато без да се лекува по едно и също време сънната апнея, сърдечното заболяване не може да бъде съответно следено.

Нарушенията на съня при сънната апнея водят до активиране на симпатиковата нервна система, нарушение на хормоналния баланс и развиване редовно инфектиране и оксидативен стрес, които повреждат кръвоносните съдове, в това число тези на сърцето, с редица последствия.

Пример за това е артериалната хипертония (високото кръвно налягане). Най-често аргументите за пораждане на първична хипертония са наследствени фактори и методът на живот. Състоянието може доста да се усложни и да се повлиява мъчно от лекарства при съществуване на сънна апнея. Вторичната хипертония се дължи на друго положение или заболяване, най-често точно сънната апнея. Така в случай че сънната апнея остане неразпозната и нелекувана, мъчно можем да лекуваме и високото кръвно, което е обвързвано с доста съществени последици като мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, бъбречна непълнота, увреждане на периферните съдове и други

Друг образец за резултата от сънната апнея при пациенти със сърдечна непълнота и непокътната помпена функционалност на сърцето е, че то продължава да се редуцира и да изтласква кръв задоволително мощно, само че не може да се „ отпусне “ или „ разтегне “ изцяло, тъй че да поеме съответно количество кръв. Това положение е изключително мъчно за лекуване.

Д-р Крачунов, кои са предпоставките за развиване на болестта?

На първо място това е затлъстяването, което в последните годни се трансформира в пандемия. Всеки фактор, водещ до свиване на част от гърлото (мезофанинкс), усилва риска от сънна апнея. При затлъстяването непотребната мастна тъкан притиска фаринкса и той елементарно може да колабира. Предпоставки са и някои анатомични особености на лицето като дребна или придърпана обратно брадичка, огромни сливици и увула. Сънната апнея се утежнява след използването на алкохол преди сън или при терапия с някои лекарства (като антидепресанти). Разбира се, апнея може да се следи и при слаби и младежи, в това число и при деца.

Кога би трябвало да потърсим доктор?

Сънната апнея е една от така наречен „ млади заболявания “ и затова към момента е много подценявана и за нея се знае и мисли малко. Тя е извънредно съществено заболяване, което може да има тежки последствия. Засяга по-често мъжете, в сравнение с дамите и честотата му нараства с придвижване на възрастта.

Едни от първите признаци, които би трябвало да насочат вниманието на пациента за съществуването на проблем, са описаното шумно хъркане, редуващо се с друго дълги дихателни паузи и следващо шумно изхъркване. Тъй като нормално пациентът няма спомен за това, най-често казусът се вижда от непосредствен, който спи в същата стая.

Непълноценният сън води до дневна унесеност, изменчиво въодушевление и нервност. При монотонна активност, като да вземем за пример шофирането, човек може несъзнателно да заспи зад кормилото. Чести са и нощното уриниране и недоволствата от киселини. Спирането на дишането и опитът за поемане водят до основаване на отрицателно налягане в гръдния панер, при което стомашните киселини елементарно навлизат в хранопровода. Симптоми за заболяването могат да бъдат и утринно главоболие, сложна централизация денем, мъчно управление на високото кръвно налягане с лекарства.

Има ли лекуване?

Подобно на лекуването на артериалната хипертония и захарния диабет, лекуването на сънната апнея има за цел поддържането на заболяването в естествени граници. При по-леките случаи лекуването е обвързвано с смяна на метода на живот най-много за загуба на наднорменото тегло – отбягване на алкохол и успокоителни, изключително преди сън. Това постоянно се оказва сложна задача за множеството пациенти. Тези ограничения са в основата и на лекуването на тежката сънна апнея, само че независимо рядко за задоволителни. При тези случаи в лечението включваме така наречен CPAP или BiPAP – апарати с маска, която болният слага, до момента в който спи. В дихателните пътища на пациента се подава въздух под непрекъснато положително налягане, приспособено съгласно самостоятелните потребности, и по този метод се предотвратява тяхното свиване. Първоначално, някои хора се тормозят, че няма да свикнат да спят с уред, само че всички терзания изчезват, щом усетят позитивния му резултат още в първите дни на приложимост и стартират да се разсънват същински отпочинали за първи път от доста време. Лечението на сънната апнея безусловно трансформира живота!

доктор Илия Крачунов, пулмолог, шеф на Отделението по пулмология в МБАЛ,Сърце и Мозък', Плевен – 064 678400;

[email protected]

проф. доктор Яна Симова, кардиолог, Началник на Клиниката по Кардиология, МБАЛ,Сърце и Мозък', Плевен и Директор на Българския Кардиологичен Институт

[email protected]

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР