Лечебните заведения в България изпитват остра нужда от компенсации на

...
Лечебните заведения в България изпитват остра нужда от компенсации на
Коментари Харесай

Болници в криза: Искат държавата да поеме сумите над 150 лева от цената за мегаватчас

" Лечебните заведения в България изпитват остра потребност от обезщетения на цената на тока и газа допустимо най-бързо и упорстват сумите над 150 лева от цената за мегаватчас да се поемат от страната. Ако общините могат да си разрешат да изключват улични лампи, лечебните заведения не могат да спрат тока на операционните или да лимитират потреблението на инсталация за икономии ". Това се споделя във второто по ред за тази седмица отворено писмо до медиите от Българска болнична асоциация, Национално съдружие на частните лечебни заведения, Национално съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване, Асоциация на университетските лечебни заведения в България и Сдружение на общинските лечебни заведения в България.

Писмото на отрасловите организации е изпратено до министър-председателя Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, министъра на опазването на здравето Асена Сербезова, министъра на енергетиката Александър Николов, ръководителя на Комисията по опазване на здравето към Народното събрание доцент Антон Тонев, ръководителя на Комисията по енергетика към Народното събрание Радослав Рибарски, шефа на Националната здравноосигурителна каса доктор Петко Салчев и ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. Лечебните заведения желаят ограниченията да влязат в действие със задна дата от 1 януари, допълват от Нова телевизия.

Освен това от сектора упорстват за нарастване на единичните цени на клиничните пътеки и процедури с най-малко 25% през 2022 година и следващо поетапно повишение на единичните им цени до 100% в идващите 3 до 4 години.

„ Цените на клиничните пътеки не са значително ревизирани от 10 година, за което време инфлацията и резултата от увеличените трудови хонорари е голям, което в допълнение на обстоятелството, че същинските разноски за осъществяването им в никакъв случай не са били остойностявани, слага лечебните заведения и пациентите, които употребяват техните услуги, в извънредно неподходящо състояние “, се показва още в писмото на болничните заведения.

Болниците обръщат внимание и на обстоятелството, че потребителската такса, заплащана от пациентите, е замразена от шест години и не е обвързана с минималната работна заплата.

„ Ако някой до момента си е мислил, че всичко в страната нараства, а единствено разноските за болнично лекуване са статични, то през днешния ден от болничните сдружения чакаме, че е пристигнало време за смяна на този неправдив метод. Настояваме в качеството ни на реализатори по договорите с НЗОК позицията ни да бъде взета под внимание при договарянето на новите единични цени на клиничните пътеки “, декларират в общата си позиция болничните сдружения.

Ето какво още желаят лечебните заведения в писмото си, изпратено до управляващите:
" - Методиката за установяване на размера на сумите, заплащани от НЗОК на реализатори на здравна помощ, дентална помощ и на медико-диагностични действия за работа при неподходящи условия във връзка на оповестена епидемиологична конюнктура, призната от Надзорния съвет на НЗОК, да продължи действието си и през 2022 година в досегашния и тип.

- От значително значение за застраховане на надлежното действие на лечебните заведения за болнична здравна помощ е и одобрените стойности за дейностите отвън Приложение 1 от Правилата за БМП през цялата 2022 година още веднъж да доближат равнището, което беше несъмнено за тях за месеците септември, октомври и ноември 2021 година "

Представителите на болничните сдружения упорстват за незабавна среща с ръководещите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР