Лазерите – от баркод четци до термоядрен синтезНа Skeptics in

...
Лазерите – от баркод четци до термоядрен синтезНа Skeptics in
Коментари Харесай

Следващото издание на Skeptics in the Pub ще е посветено на лазерите

Лазерите – от баркод четци до термоядрен синтез На Skeptics in the Pub доктор Божидар Орешков ще научим какви са най-големите нововъведения в лазерните технологии

Лазерите са на всички места към нас. Те се употребяват както за научни цели, по този начин и за приложения в нашето всекидневие – срещаме се с тях всеки ден, в охранителни системи, баркод скенери, четящи устройства, принтери…

За много по-мощни лазери обаче ще опише физикът доктор Божидар Орешков в идващото издание на Skeptics in the Pub на 6 март от 20:00 в Club Gramophone Sofia . Той е въодушевен от науката още от ученическите си години, след което канализира тази сила във Физическия Факултет на Софийски Университет „ Св. Климент Охридски “. Днес работи към катедра „ Квантова електроника “, където с сътрудниците си създава нови видове лазерни източници.

Нуждата от нови прецизни и доста мощни лазери доктор Орешков вижда, да вземем за пример, в медицината – работи по лазерни системи, които да се употребяват за доста точни хирургически намеси, където нямаме право на неточност даже от няколко кафези. Такива са мозъчната и сърдечно-съдовата хирургия. Приложение има и при лекуването на рак, където с настоящите способи като химиотерапия се повреждат и доста здрави кафези.

Подобни лазери могат да се употребяват и за  други новаторски приложения – синтез на материали, премерване на огромни дистанции, запалване на мотори с вътрешно горене, термоядрен синтез и още доста. За тези цели обаче са ни нужни не просто мощни, само че и компактни лазери – в лаборатория или операционна не можем да разчитаме на устройство с размер на 4-етажна постройка.

На Skeptics in the Pub ще чуем повече за приложенията на лазерите и потреблението на най-мощните от тях. Събитието ще се организира на 06.03.2018 като част от постоянната серия срещи за известна просвета, проведени от Ratio. С близо 40 издания в България, SITP има за цел да запознае публиката с най-интересното от сферите на химията, астрофизиката, генетиката и доста други, говорейки на понятен език. Повече за събитието може да научите във Фейсбук или в уеб страницата на Ratio.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР