Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се

...
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се
Коментари Харесай

Лайка - универсалната билка за малки и големи

Лайката е, без подозрение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява елементарно в летните поля, ароматът й е доста присъщ, а приложенията на потребните й свойства – неизброими.

Латинското й име, matricaria chamomilla, безусловно значи „ майчина билка ”. Тя е известна с използването си при женски заболявания, само че и е наложителна за всяка майка в грижите й по дребното дете.

Разпространение и бране на лайка

Лайката се намира съвсем на всички места, в съвсем целия свят. Расте доста постоянно край пътищата, само че не се изкушавайте да я берете от там – търсете я по отдалечени от града и пътя полянки. Както множеството билки, бере се на обяд, когато няма роса и цветовете са хубаво напечени. Някои настояват, че билките са по-полезни, когато съдържат в себе си и силата на слънцето в неговия пик, по пладне.

Най-добре би било, в случай че ползвате лайката за лек, да я берете след дъжд, само че да е добре изсъхнала. Така ще има минимално количество прахуляк или други възможни замърсители. Бере се единствено цветът: цветенцето и към 1 см от дръжчицата. Нареждат се на мрежи по този начин, че да не се покриват цветчетата едно друго, наложително на изсъхнало и проветриво място. Съхраняват се в компактно затворени буркани или кутии.

Състав и приложимост

Съставът на лайката е комплициран. Богата е на етеричното масло хамазулен, както и на доста други субстанции – слузести, разнообразни растителни киселини и комплицирани съединения. Можем да кажем, че приложението й е едно от най-универсалните в растителния свят.

Лайката, с изключение на на доста потребен чай, се прави на отвара – 1 с. л. изсъхнал цвят се запарва с 250 мл вода и се оставя за към 10 мин. Тази запарка може да се разрежда в по-големи количества за баня на тялото, седяща баня или за обливане на косата. От цветовете може да се прави и мас, само че там са ви нужни по-сериозни знания.

Най-важното свойството на отварата от лайката е да лекува възпаления на лигавицата. Това отваря безкрайно поле на деяние, изключително на външното й приложение:

С запарка от лайка външно могат да се лекуват:

Конюнктивит и други възпаления на очите, замърсявания;

Начален етап на хрема и ринити от всевъзможен произход;

Хемороиди, инфектиране на външните полови органи, след раждане и мъчителен сексуален акт.

Възпаление на устната празнина от всевъзможен генезис – гингивит, стоматит – прави се гаргара;

Също по този начин да се вършат промивки на рани, сълзящи обриви, както и обриви от претопляне и слънчева алергия;

Вътрешно, под формата на чай, тя работи успокоително при:

Газове, колики и стомашни конвулсии,

Диария и чревни растройства

Раздразнения на нервната система от неразбираем генезис, тревога и бодърствуване.

Има лек диуретичен резултат и успокоява отделителната система, реглура функционалността й.

С вана, в която има разредена запарка от лайка, се облекчават обриви, работи успокоително и укрепително на нервната система, изключително след тежко боледуване. Много добре се повлияват дребните деца.

Мехлемът от лайка се употребява за мазане на ревматични крака и за унищожаване на умората в тялото.

Лайката и дребните деца:

Ако имате дете под 5-6 години, то е наложително да имате лайка на разположение. Когато желаете да го предпазите от химията към нас и от съмнителния от време на време резултат на медикаментите, точно тя е незаменима в тази ситуация.

Няколко капки запарка в окото ;
Капки лайка в нослето пък, преди гъстите зеленикави тайни да дойдат;
Чаят от лайка оказва помощ при бебешки колики и сензитивен стомах;
Обтриване или баня с лайка оказва помощ и при подсичане и разнообразни обриви – от претопляне особено;
Лайката в (Chamomila vulgaris) оказва помощ при никнене на зъби и възбудимост на дребните деца.

Тези приложения са потвърдени от персоналния ми опит и на доста майки, които познавам.

Лайката и хубостта

Лайката, наред с, е билката на сензитивната кожа. Точно с тези две билки можете да си извършите, в случай че се оплаквате от такава. Обтриването на лицето с памук, пропит с запарка от лайка, избистря тена, освежава кожата и връща тонуса, изключително в зоната на очите. Обливания на косата с разредена запарка от лайка са подобаващи за естествените русокоски – укрепва и „ оживява ” цвета на косата.

Сигурно има и още приложения тази дребна, само че доста скъпа билка. Може би някои занапред ще се откриват. Тенденцията в последно време още веднъж да обръщаме внимание на даровете от природата и изгодите им за здравето на духа и тялото ни, ще ни накара да погледнем още по- съществено на билките и техните чудодейни свойства.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР