"Лъвът от мемориала на Желязната I-ва Софийска дивизия ще бъде

...
"Лъвът от мемориала на Желязната I-ва Софийска дивизия ще бъде
Коментари Харесай

Готвят мемориалния комплекс за мястото на съборения паметник пред НДК

"Лъвът от мемориала на Желязната I-ва Софийска дивизия ще бъде подготвен през ноември. "

Това сподели заместник-кметът на Столична община доктор Тодор Чобанов, предава "Нюз бг ".

Д-р Чобанов, дружно с народни представители взе участие в празничните празнувания, проведени от Столична община във връзка 109-годишнината от оповестяването на независимостта на България от Османската империя.

Чобанов осведоми, че сега тече реставрацията на бронзовия лъв, който в продължение на десетилетия е бил съхраняван в деструктивна среда

Очаква се неговата реституция да завърши в средата на октомври и по-късно да бъде инсталиран на място.

За възобновяване на мемориалния комплекс има гражданска петиция и подписка.

Припомняме, че Мемориалният комплекс, отдаден на починалите в балканските и Първата международна войни, е бил ситуиран на мястото на паметника "1300 години България ".



Рушащият се монумент бе демонтиран при започване на юли месец тази година.

Именно това е мястото, на което се чака да бъде възобновен Мемориалният комплекс на Желязната I-ва Софийска дивизия.

"Той се състоял от три паметните стели, на които са били изписани имената над 3000 воини. В центъра на фундамент е бил повдигнат бронзов лъв. "През ноември ще имаме красива и почтена визия на това място ", съобщи доктор Чобанов.

По мотив 22-ри септември Денят на Независимостта на България, доктор Чобанов уточни, че това една от най-големите победи на българската държавност.

"Една дата, която дружно със Съединението върна в най-истинския смисъл на думата нашата антична страна на европейската карта. Независимостта е извънредно значима, тъй като въпреки и обединена, въпреки и свободна България е с лимитирани благоприятни условия на интернационалната сцена - не може да подписва сама контракти, употребява един режим на интернационална търговия, който на процедура лимитира нашата стопанска система. Независимостта е в действителност е един доста огромен триумф, тъй като е станала единствено с умела работа и с изпипване на дипломатическите маневри ", сподели още той.

Той бе безапелационен, че точно в границите на Европейския съюз, България може да бъде същински самостоятелна.

По думите му председателството на Европейски Съюз е реализация на тази самостоятелност, за която приказваме през днешния ден.

"Председателството е жест от цяла Европа към нас, че ние сме пълноправен член на един в действителност важен и значим съюз - съюз на полезности и на споделени визии за бъдещето ", добави Чобанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР