Лаура Кьовеши гостува в предаването 120 минути в рамките на

...
Лаура Кьовеши гостува в предаването 120 минути в рамките на
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши пред bTV: Трябва ефикасна правораздавателна система и политическа воля за това

" Лаура Кьовеши гостува в предаването " 120 минути " в границите на визитата си у нас. Това стана малко повече от 24 часа преди арестите на някогашния министър председател Борисов, някогашният министър Горанов и медийната съветничка Арнаудова.

Интервюто с нея е планувано от екипа на предаването и нейния офис повече от година. Ако тази полицейска интервенция беше осъществена преди този момент, нямаше да имаме шанса да я забележим в студиото, тъй като тя отхвърля коментар по настоящи производства.В този смисъл, гостуването на Лаура Кьовеши става изключително скъпо, тъй като в него има доста послания. За нейните цели в България.

Послания сред редовете...Лаура Кьовеши е родена в град Сфънто Георге, Румъния. Израства в семейство на прокурор. Кариерата и стартира по метод, който няма нищо общо с правораздаването. Като млада играе професионално баскетбол в младежкия народен тим на Румъния.

По-късно, в интервала 1991 г.-1995 година, стартира да следва право в град Клуж-Напока. Близо 4 години работи като прокурор в Сибиу, а от 2006 година е назначена в Националната дирекция в битка с корупция в Румъния.Тя е първата жена основен прокурор в Румъния, както и най-младият подобен. Благодарение на Кьовеши, Дирекцията за битка с корупцията доближава своя връх през 2014 година Резултатите от работата и провокират необятен интернационален отзив и поддръжка от страни като Франция, Съединени американски щати и Швеция. Тя става един от претендентите за основен прокурор на Европейския съюз. Кандидатурата и печели най-вече гласове в двете отраслови комисии на Народното събрание по цивилен права и по вътрешни работи и бюджет. През септември 2019 година тя дефинитивно оглавява новосформираната Служба на европейския основен прокурор.

Позволете да стартира с персонален въпрос. Носите голяма отговорност, освен в този момент, само че и в предишното е било по този начин. Колко другари имате? Човек на Вашата служба има ли доста другари?

Имам няколко... Дори ние прокурорите сме хора и би трябвало да имаме другари.Може би от детствотo. Ами да, сътрудници от университета, от кариерата. Да, имам другари. Имам персонален живот.Много е значимо.Не е изключително богат, само че го има. Важен е. Семейството е доста значима част от живота ми и е извънредно значимо, в случай че искаш да имаш кариерa.Питам Ви, тъй като преди няколко години ми беше на посетители основния прокурор на Калабрия, Никола Гратери, който през последните 20 години живее под полицейска отбрана. Той ми сподели, че с такава работа е съвсем невероятно да живееш като естествен човек.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Почти съм го стигнала, имам отбрана от 2006 година! Все още повеждам персонален живот, имам другари. Когато имам свободно време, избирам да го извозвам с приятелите и фамилията ми.

Как бихте описали своите отговорности? Бдите за спазването на закона при всички действия, свързани с финансовите ползи на Европейския съюз. Какво включва това?

Европейската прокуратура е основана за да усъвършенства равнището на отбрана на хората. В общи линии, нашата работа е да проверяваме и подвеждаме под отговорност при закононарушения, засягащи бюджета на Европейски Съюз финансови злоупотреби, корупция, пране на пари, проведена престъпност. Добавената стойност е, че можем да забележим разликата преди и в този момент, при съществуването на Европейската прокуратура. Можем по-добре да проверяваме проведените незаконни групи, както и трансграничната престъпност.

Например имаме електронна система, където архивираме всички каузи. Имаме цялата информация налична по едно и също време в 22 страни членки. С екипа ни от анализатори и финансови следователи в Люксембург можем да свържем точките, да идентифицираме връзките сред разнообразни незаконни групи, сред разнообразни сдружения и физически лица, което ни оказваме помощ да сме по-ефективни в следствията си.Европейската прокуратура има и чиновници на място, във всяка държава-членка.

Има и българи, Ваши сътрудници, които работят за Вас. Как Ви оказват помощ да постигате задачите Ви?

Имаме прокуратури в 22 страни членки. 5 страни членки не вземат участие. Те са Унгария, Полша, Швеция, Дания и Ирландия. В останалите 22 страни членки на Европейски Съюз имаме офиси. Имаме и в България, несъмнено. Имаме единствено 9 делегирани европейски прокурори. Трябва да имаме 10. А по какъв начин способстват делегираните европейски прокурори. Те имат друга власт от националните прокурори. Те не проверяват единствено финансови злоупотреби, осъществени в България, а оказват помощ на сътрудниците си от чужбина в техните следствия. Например в случай че сътрудник в Германия има следствие, което има връзка с България, този европейски делегиран прокурор от Германия ще се обади на българския си сътрудник, ще изиска неговата помощ и с натискането на бутон в електронната ни система ще изпрати молба за доказателства, на която ще отговорят нашите сътрудници.

Те имат разнообразни пълномощия от националните прокурори. Съвсем друго е. Така способстват освен с техните следствия тук, в България, само че и като оказват помощ на другите делегирани европейски прокурори в 22 страни членки.

Важно е да се означи това, тъй като идващият ми въпрос е точно по какъв начин събирате информация за следствията си и дали разчитате най-вече на национални институции или можете да разследвате и действате без значение от тях?

Има два метода: Можем да седим в кабинетите си и да чакаме информация в общи линии можем да получим информация и от жители. Тук желая да поздравя българските жители, тъй като най-голям брой тъжби сме получили от България това демонстрира несъмнено равнище на доверие в Европейската прокуратура, което е значимо. Показва благосклонност в забелязването и изследването на сходен тип закононарушения.Можем да получим информация от другите европейски институции, организации и органи. Можем да получим информация от държавните управляващи, по-конкретно от прокуратурите, само че и от други организации и правораздавателни органи. Можем и да получаваме от публицисти, неправителствени организации и други страни. Другата страна на работата ни е, че можем да бъдем самодейни. Да откриваме служебно следствия, което сме правили в България.

Говорейки за България. Споменахте доста сигнали, получени от България. Колко и какви?

Има доста тъжби, свързани със злоупотреби с евросредства, изключително в сферите на земеделието, строителството, опазването на здравето, инфраструктурата. Така че в разнообразни области. Има доста тъжби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или елементи от нея, изпращат и непосредствено в Люксембург, а множеството подават тук, в България.

Тези каузи ли са повода да сте тук?

Не. Дойдох тук, тъй като желая да посетя представителството си. Знаете, имаме офис тук, в София. Имаме 9 делегирани прокурори. Последното ми посещаване беше предходната година. Сега има ново държавно управление, бях поканена да проведа диалог с министър-председателя, министрите на правораздаването и вътрешните работи и с основния прокурор. Част от активността ми е да участвам непрекъснато във всички страни членки, в които имаме офиси.

Теоретично не ми би трябвало и покана, да. Мога да пристигам когато желая, тъй като имаме офис тук.И София е ваше работно място, разбрах.

Ако български жител разполага с информация за противозаконна приложимост на евросредства, може ли да се свърже непосредствено с Вашия офис, без да алармира българските институции?

Разбира се. Има разнообразни благоприятни условия. Могат да изпратят имейл на уеб страницата ни има цялата информация къде могат да пращат всевъзможни сигнали по мейл, по пощата, непосредствено в Люксембург или тук в София, до нашия офис.

А получавали ли сте публична информация не от български жители, а от държавното управление по отношение на евентуални закононарушения с евросредства от страна на хора във властта, членове на държавното управление, министри и други?

Не мога да приказвам за съответни каузи, само че мога да споделя, че има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, тъй като съм безусловно срещу да има монопол със единствено една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от разнообразни управляващи разнообразни типове сигнали, само че не мога да разясня съответно в какво качество са докладвали за тези производства.

Разбирам, че не можете да навлизате в детайлности, само че има ли случай, който да Ви се коства съвсем невероятно да се случи в страна членка на Европейски Съюз?

Не мога да разясня за съответни каузи, както споделих. Но в случай че приказваме за финансови, Данък добавена стойност измами, видях, че имаме съвсем идентична типология в страните членки. Добавената стойност на Европейската прокуратура, е, че към този момент можем по-добре да идентифицираме връзките сред делата, което не можехме да вършим преди.Ще ви дам различен образец, тъй като имам вяра е по-лесно за пояснение. В една страна членка сме почнали следствие на Данък добавена стойност машинация. Нашата система автоматизирано ревизира връзките с останалите страни членки, европейските прокурори приказваха между тях и по този начин установихме връзки с други страни членки. Накрая стигнахме до съгласуваност в 7 страни членки, с вреди, изчислени на над половин милиард евро!

Такъв тип дело беше съвсем невероятно да бъде стартирано преди Европейската прокуратура, тъй като в случай че всеки прокурор беше концентриран върху престъпността в своята страна, нямаше да има елементарен достъп до цялата информация в чужбина. Беше доста мъчно и изискваше тежки формалности да се получи информация от чужбина.Но в този момент сме едно звено, което работи в 22 страни членки. Важно е Европейската прокуратура да проверява проведена престъпност, мафиотски групи, трансгранични следствия, комплицирани случаи по тази причина е основана Европейската прокуратура.

Правителството възнамерява промяна, която да закрие профилираните съд и прокуратура. Какво е вашето мнение, като прокурор с голям опит?

Отново споделям, не разясня съответни промени в никоя страна членка, това не ми е работа. Но мога да разясня всичко, което би могло да засегне Европейската прокуратура. За нас е значимо производствата, които проверяваме и завеждаме пред съда да бъдат обсъждани от съдии с опит и образование по комплицирани финансови измами.Ако заставим арбитър от Административния съд да работи по дело от Европейската прокуратура. Не мисля, че е добра концепция. В последна сметка е извънредно значимо тези съдии, които ще работят по делата на Европейската прокуратура, да бъдат профилирани в сферата.

Имате ли доверие на българския основен прокурор?

Без коментар.

Нека ви попитам по този начин. Говорейки за отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор на България, както и да е името му, кой е най-хубавият метод прокуратурата да бъде следена?

Питам по принцип. Според мен не би трябвало да разясняваме съответен човек, а да има механизъм, който да работи, без значение дали на следващия ден аз или Вие бъдете основен прокурор. Няма значение. Системата и механизмът би трябвало да работят. Според мен е значимо основният прокурор да бъде професионален, самостоятелен и деен. Това са главните пълномощия и отговорности на всеки основен прокурор. Според мен, независимостта е границата, която не трябва да се минава. Това е най-важното качество, което би трябвало да има прокуратурата освен основния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без самостоятелност на магистратите няма по какъв начин да се приказва за господство на правото и не може да се приказва за тъждество пред закона. Ако си самостоятелен, можеш да докажеш, че законът важи еднообразно за всички. Да си представим прокурор, който не е самостоятелен, да открие произвеждане против министър, против народен представител. Ще може ли да извършва отговорностите си без да се опасява, че на идващия ден може да бъде отстранен, да бъде осъден, дисциплинарно разследван или даже да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна.

Слушам ви доста деликатно. И си мисля, че, в България свикнахме с думата корупция толкоз пъти се повтаря от европейски институции, управляващи, задгранични капиталови отчети. Как да променим навика в битка против него? Въпрос на законодателство ли е или въпрос на нрав?

Ами, България е корумпирана това си е фолклор. Има фолклор за всяка страна членка. Но като приказваме за битката против корупцията не мисля, че би трябвало да се концентрираме единствено върху следствието. Имах този опит в Румъния. Дори всяка година да има над 1000 привлечени обвинени и над 900 наказани души, отново идващите години имаше каузи за корупция. За да се бориш с корупцията ти би трябвало ефикасна правораздавателна система, би трябвало ти политическа воля за битка с това, би трябвало ти доста добра превантивна система, обучение, да промениш манталитета. А най-важното да осъзнаваш, че битката с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден освен битка на служители на реда, прокурори и съдии, а битката на всички жители всеки ден. И в никакъв случай не трябва да се отказваш.

Тоест няма по какъв начин някой ден да кажем успяхме да победим корупцията?

Не, не. Корупцията не е нещо, измислено в една страна, в една страна членка. Можете да намерите корупция във всички страни по друг метод на високи равнища или на по-ниски, само че е нужна ежедневна битка, с цел да се управлява това събитие, и в никакъв случай да не се предаваш.

Следващия път, като дойдете в офиса Ви в България, с цел да видите какво се случва в прелестния град София, какво бихте желали да видите? За да си кажете: Да, оправяме се ужасно, държавното управление, българите се оправят ужасно?

В персонално отношение има да се видят доста прелестни неща в София. Като европейски основен прокурор първото нещо, което желая да видя, е постройка на Европейската прокуратура единствено за нея. Защото в този момент имаме кабинет в постройка с други прокурори от националната прокуратура. Не е проблем да споделяме пространствата, само че бих желала независима постройка, независим бюджет и да мога да посетя тази постройка.

Получихте ли такова заричане от страна на държавното управление?

Да. И съм сигурна, че ще разрешат този проблем. Защото е наранена независимостта на Европейската прокуратура и тя не е единствено на думи в законодателството, а и функционална, с самостоятелни бюджет, постройка и процедури.

В края да приключим с украинското знаме, което е на ревера ви. Вашата позиция за войната, която Русия стартира?

Ами това е просто в символ на взаимност с всички украинци, които са изпаднали в сложна, трагична обстановка, и изключително за моите сътрудници, прокурори, съдии и представители на правораздавателните органи в Украйна. Солидарна съм с тях.За мен беше наслаждение. И последно, бих желал да Ви попитам какви са усещанията Ви за обществената и политическа атмосфера в България? Има битка сред разнообразни партии, както виждате, имаме ново държавно управление, желаещо промени. Какво мислите за тази атмосфера, ще докара ли тя до нещо потребно за всички ни?Не проследявам изключително политическите битки. За мен беше значимо да видя, че министър-председателят поддържа Европейската прокуратура и борбата с финансовите измами. За мен е значимо единствено това – да разполагаме по всевъзможен начин Европейската прокуратура да извършва функционалностите си и да усъвършенства отбраната на евросредствата, да пази върховенството на закона, Европа и европейските жители.Коя е обичаната Ви дума?В работата ми?Изобщо, в живота Ви?Независимост. Това е обичаната ми дума. И в персонално, и в професионално отношение. "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР