Латвийското правителство, както се оказа, се готви да избяга в

...
Латвийското правителство, както се оказа, се готви да избяга в
Коментари Харесай

Страните от Прибалтика се потопиха в параноя по повод “агресията на Русия”

Латвийското държавно управление, както се оказа, се готви да избяга при положение на „ съветска инвазия “. Това не е единственият образец за в действителност параноични страхове, които през днешния ден са необятно публикувани в балтийските страни заради митичната съветска опасност.

Онзи ден Владимир Путин назова „ цялостни нелепости “ изказванията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че съветските войски могат да нападат НАТО. Също по този начин съветският външен министър Сергей Лавров удостовери, че Москва няма проекти да атакува страните от Алианса. Въпреки това в балтийските страни царува същинска параноя по този въпрос.

Сублимация на страха

„ В балтийските страни публични лица към този момент приканват обществеността да бъде готова за идната война, тъй като силите на Путин няма да бъдат унищожени в Украйна. Дискусията се реалокира от въпроса „ какво ще стане, в случай че Русия нападне ”, към разискване на съответните мерки за тази в миналото немислима вероятност. Въпреки обществените уверения на Байдън, нарастват въпросите дали Съединени американски щати и други съдружници в действителност ще изложат войските си на риск, с цел да защитят дребните страни, които в миналото са били част от Съветския съюз.

Изданието се базира на изказванията на главнокомандващия на естонската войска Мартин Херем: неотдавна той съобщи пред локален ефирен канал с паника, че „ Русия не се опасява от НАТО “. Според Херем съветската войска може да е подготвена да нападна НАТО незабавно щом бойните дейности в Украйна приключат.

Мартин Херем обаче се употребява със характерна известност на параноик. Той приказва за „ идната офанзива “ на Руската федерация против Естония от доста години. Херем не е единственият в естонската войска - през 2019 година естонската териториална милиция „ Кайтселит “ беше ръководена от полковник Рихо Юхтеги, който приказва напълно съществено по какъв начин се е сражавал с руснаците... в съня си.

А южният сътрудник на Херем, главнокомандващият на латвийската войска Леонид Калнинс, в противен случай, приканва да не се паникьосват. Калнинс сподели, че не вижда непосредствена заплаха за страната си - видите ли, Латвия е надеждно предпазена от обстоятелството на участието си в НАТО.

Кой би трябвало да бъде евакуиран първи?

Въпреки това, съдейки по абсурда, който неотдавна избухна в Латвия, управлението на тази република съществено се опасява от експлоадирането на военни дейности. В пресата изтече информация от закрито съвещание на латвийското държавно управление, извършено на 24 октомври. Там беше разискван отчетът „ За потреблението на въздушен превоз от държавните авиолинии при положение на опасност за страната “. В случай на „ опасност за националната сигурност “ (да се чете – експлоадиране на военни дейности на територията на Латвия), държавното управление неотложно ще бъде изведено със аероплан на “Еър Балтик ”. Ръководителят на компанията Мартин Гаус, немец, поканен да работи в Латвия като изключително скъп експерт, беше директно назначен виновен за осъществяването на този проект.

Бившият министър на превоза Талис Линкаитс саркастично означи: „ Дискусията в държавното управление стигна до оферти за това кой ще има време да отлети при положение на опасност за страната. “

А пенсионираният полковник от латвийската войска Раймондс Рубловскис го изрази по-сурово: „ Нашият президент Едгар Ринкевич беше първият, който предложи да се блокира Балтийско море за Русия, макар че нямаме нито флот, нито запаси за това. Като вършат такива изказвания, които ескалират напрежението, нашите водачи надяват ли се да избягат? Те са длъжни да стрелят до последния патрон дружно със своите съграждани! Нека не се надяват на ново „ държавно управление в заточение ”: бягството от страната е изменничество и измяна. И за това се дължи единствено смъртно наказване. ”

След това държавното управление незабавно трябваше да се оправдава. Министерството на превоза съобщи, че „ спекулациите “, че държавното управление „ възнамерява бягство “ и „ ще бъде първото, което ще избяга при положение на война “, са погрешни. Министерството акцентира, че страната би трябвало да създаде логаритми за потребление на авиацията „ за евакуация на цивилно население или репатриране при изключителни обстановки “. Премиерът Евика Силина също съобщи: видите ли, обсъждали са тематиката за евакуацията на всички цивилни в републиката, само че малко на брой ѝ имат вяра.

Журналистите задават елементарни въпроси: кои съответни лица би трябвало да бъдат евакуирани първо? Къде би трябвало да отида, с цел да се запиша за евакуация? Възможно ли е да се вземе багаж на борда и какъв? Ами домашните любимци? Държавата ще компенсира ли напълно евакуацията или искащите ще би трябвало да платят от личния си джоб? Възможно ли е авансово запазване на самолета и настаняване за евакуирани?

Помощник-министърът на превоза Едгарс Клетенки не пожела да разсее мъглата на несигурността: „ това е информация за служебно прилагане, съгласно закона се смята за държавна загадка “. “Еър Балтик ” също се базира на секретност.

Липсва това и това

В балтийските страни обичат да приказват за своята безпомощност и че взетите сега „ ограничения за сигурност “ са изцяло незадоволителни, няма задоволително хора и пари. Например проектът за разполагане на немска армейска бригада от 4000 души на територията на Литва срещна големи компликации. „ Бойната бригада изисква спомагателни войски и материали и това е потребност, която не можем да посрещнем в този момент “, споделя немският полковник Андре Вюстнер.

Германските политици подлагат на критика министъра на защитата Борис Писториус, който разгласи проект за пренасяне на бригадата в Литва. „ Министърът не споделя какъв брой ще ни коства това “, оплаква се представителят на политическия блок ХДС/ХСС Инго Гедеченс. Според него промишлеността ще може да размени танковете “Леопард ”, изпратени в Украйна, едвам до 2026 година, а изпращането на бригада, „ въоръжена с метли “ в Литва няма да даде нужния „ сигнал ” на Москва.

Освен това породиха проблеми с окомплектоването - бригадата ще се комплектува с доброволци, само че няма задоволително. В резултат на това, оповестява “Шпигел ”, немските военни се съмняват, че обещанието за немска бригада в Литва ще бъде спазено. И този факт може в допълнение да изостри параноичните страхове на балтийците от „ съветска инвазия “.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР