Латвийският министър - председател Марис Кучинскис заяви във вторник, че

...
Латвийският министър - председател Марис Кучинскис заяви във вторник, че
Коментари Харесай

Латвийският премиер не изключва, че обвиненията срещу шефът на централната банка целят дискредитиране на властите в страната



Латвийският министър - ръководител Марис Кучинскис съобщи във вторник, че не може да изключи обстоятелството, че обвиняванията по отношение на ръководителят на централната банка за взимане на подкупи, са опит да се навреди на репутацията на неговата страна, оповестява организация Ройтерс.

Позовавайки се на тъжба от притежателите на кредитната институция Norvik Bank , че управлението на централната банка на Латвия е нарушило закона, Кучинскис уточни, че доказателствата би трябвало да бъдат предадени на органите за битка с корупцията, добавяйки обаче, че сходни доказателства към момента не са предадени на оторизираните органи.

Понастоящем не мога да изключа, че съответното банково изказване би трябвало да се преглежда единствено като опит за разрушение на репутацията на латвийската страна, акцентира Марис Кучинскис в публично изказване.

Ройтерс показва, че на този стадий не може да откри за коментар на това изказване представители на Norvik Bank.

Скандалът с шефът на централната банка на Латвия продължава да набира скорост, откакто върховен латвийски банков представител изясни образно " разпоредбите на играта за сполучливо банкиране " в дребната прибалитйска европейска страна.

В интернационална тъжба, подадена от латвийската Norvik Bank се твърди, че " върховен латвийски чиновник " е изнудвал неведнъж за парични подкупи, които притежателите на банката са отказали да платят. В обвиняванията, написани на 39 страници, които са били подадени пред арбитражен орган на Световната банка, се резервира анонимността на висшия чиновник, изискал да получи рушвети от кредитната институция.

Асошиейт прес обаче цитира представители на Norvik Bank, съгласно които става въпрос точно за Илмар Римшевич, който е шеф на централната банка в страната и член на ЕЦБ. Римшевич беше арестуван в събота по отношение на обвинявания за взимане на подкупи и схеми за изпиране на пари в Латвия, които по-късно идват в Русия. В понеделник организацията за битка с корупцията в Латвия съобщи, че подозира Римшевич за " настояването на огромни по мярка подкупи " и предвид на това стартира следствие против него.

Задържането на Илмар Римшевич е много значимо, защото той е един от представителите в управителния съвет на ЕЦБ, взимащ значимите решения за паричната и лихвена политика на най-мощната финансова институция в Европа. Той също по този начин е осведомен с държавните секрети на Латвия, НАТО и Европейския съюз.

Според Асошиейт прес, всичките обвинявания за прането на пари биха породили опасения за изнудване от тайните служби на Русия или от проведената престъпност и идват във време, когато латвийските служби за сигурност предизвестяват, че Москва се пробва интензивно да получи държавна загадка от латвийски държавни чиновници, с цел да отслаби Съединените щати (по линията НАТО) и Европейският съюз (по линията ЕЦБ).

Агенцията цитира мажоритарният акционер и ръководител на Norvik Bank Григорий Гуселников , който удостовери, че точно Римшевич е служителят, посочен в жалбата на кредитната институция, която беше подадена до отдела на Световната банка, занимаващ се с уреждането на разногласия сред вложители и страни.

Според Гуселников, от 2015-а година насам Илмар Римшевич постоянно е претендирал рушвет чрез медиатор, заплашвайки да навреди на комерсиалната банка посредством по-строга регулация, в случай че тя не се съобрази с неговото гледище. Гуселников добави, че точно това са " разпоредбите на играта " в региона на банковия бизнес в Латвия. Той твърди, че единствено десетина минути след негова среща с Римшевич, медиатор на шефът на централната банка - Ренарс Кокинс е седнал на масата на Гуселников, извадил е химикалка и е написал върху лист хартия: " 100 000 евро на месец " . Самият Кокинс не е употребява думата " заплащане ", а е обяснил на банкера, че всички латвийски банки " си сътрудничат " по този метод.

Междувременно организация Ройтерс цитира шефът на Латвийската централна банка Илмар Римшевич да отхвърля всяко непозволено деяние от негова страна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР