Латвийският кредитор PNB Banka е пред фалит и ще бъде

...
Латвийският кредитор PNB Banka е пред фалит и ще бъде
Коментари Харесай

Шестата по големина банка в Латвия спира работа

Латвийският заемодател PNB Banka е пред банкрут и ще бъде закрит, оповестиха европейските банкови управляващи, представени от Ройтерс. Банката, един от най-малките кредитори под надзора на ЕЦБ с едвам 550 милиона евро активи, видя „ доста утежняване на финансовата обстановка до степен, че активите на банката са по-малко от пасивите “, се споделя в изказване на ЕЦБ. Необходимостта от спомагателни обезценки на нейните активи докара до доста утежняване на финансовата обстановка.

На 11 юли 2019 година ЕЦБ издаде решение за ранна намеса, като изискваше банката да се оправи с финансовите си дефицити и други пропуски в сходство с съответен график. PNB Banka не беше в положение да удовлетвори условията и не можа да даде гаранции, че в близко бъдеще може да извърши финансовите условия.

Кредиторът попадна в светлината на прожекторите, когато упрекна шефа на латвийската централна банка Илмарс Римшевич, че търси подкупи и употребява решенията на локалния контролен орган „ като блян за изнудване “. Римшевич, който отхвърли всички обвинявания, беше арестуван за малко от латвийските управляващи предходната година и беше изключен от служба в продължение на няколко месеца, само че Европейският съд съобщи, че Латвия не е съумяла да потвърди виновността му, тъй че отстраняването му е нелегално.

Обикновено ЕЦБ управлява по-големите институции, само че тя пое PNB Banka по искане на латвийския финансов контрол, който съобщи, че се надява това да помогне „ да се избегнат всевъзможни недоразумения и вероятни упреци “ след изказванията на банката.

Няколко банки не съумяха да минат стрес тестванията на ЕЦБ, измежду които е и шестата по величина банка в Испания Banco Popular, която бе купена през 2017 година от съперника си Банко Сантандер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР