Латвийските власти продължават тормоза на етническа основа. Тези, които искат

...
Латвийските власти продължават тормоза на етническа основа. Тези, които искат
Коментари Харесай

На границата на катастрофата. За руснаците в Прибалтика настъпиха тежки времена

Латвийските управляващи не престават издевателството на етническа основа. Тези, които желаят да останат, в този момент би трябвало да се подчиняват на строги езикови правила. Несъгласните ще бъдат изгонени от страната. Прочетете за следствията от сходна политика в публикацията.

Изпит или депортиране

Според закона за имиграцията разрешението за краткотрайно престояване за руснаци изтича през септември. След това би трябвало да се кандидатства за непрекъснато престояване със документ за притежаване на държавния език на равнище А2. Ако това не е по този начин, депортирането ще се извърши след 90 дни.

Ниво A2 - би трябвало да можете да поддържате връзка с елементарни изречения на разнообразни тематики, да пишете, четете и разбирате елементарни текстове, да попълвате общоприети документи и да разбирате ясно изречени фрази с обикновено движение. За да получите документ, би трябвало да положите изпит.

Задачата не е за всеки

Мнозинството рускоговорящи, които са се записали за тестване по латвийски език, не са го издържали от първия път, сподели ръководителят на Държавния център за просветително наличие на Латвия Лиене Вороненко. На изпита, който се организира от 11 април до 29 август, са се явили по-малко от записаните: вместо 13 хиляди са били малко над 11, добави тя. Повторните заявки са били 6500.

Изпитът се състои от четири елементи: слушане, четене, писане и говорене. Средните резултати са надлежно 71 %, 73, 56, 67. Трябват най-малко 60.

Много хора се провалиха на теста. Парламентът обаче счете за несвоевременно да депортира толкоз доста хора едновременно. Затова на първо четене бяха признати промени в закона за имиграцията, които дадоха отсрочване от две години.

Няма причина за оптимизъм

Сергей Грачев от Рига издържал изпита. Роднините му обаче са изправени пред депортация. " Дори измежду тези, които живеят в Латвия от руско време, не всеки знае задоволително латвийска граматика. От 90-те години на предишния век, по един или различен метод, те са научили главните изречения, с цел да се изразят по някакъв метод и даже да могат да прочетат нещо просто. “Сега всеки би трябвало да може да написа и надали не да мисли на латвийски. Това е доста мъчно, изключително за възрастните. Дадоха пролонгация за още един изпит. Но хората към момента се опасяват. Никой не има вяра на управляващите “, изяснява той.

Според него, преди всичко, рускоговорящите не желаят да изгубят работата си и постоянните си приходи. Пенсионерите се тормозят, че могат да се окажат от двете страни на границата с децата и внуците си.

" Малко евентуално е всички да бъдат депортирани. Тук няма толкоз доста хора. Някой би трябвало да работи и да заплаща налози. Но потисничеството е мощно. Сега го възприемаме изключително остро. Ако кандидатствате някъде, единствено латвийски. Говорете, не изпращайте децата си да учат на съветски " Тези, които стачкуват, ги изгонват. А останалите се интегрират по свои правила. Никой не се преценява и не събира нашето мнение ", акцентира Сергей.

Експертът по балтийските страни Андрей Стариков отбелязва, че руснаците в Латвия са деморализирани, тези, които имат опция да изоставен, към този момент стягат багажа си. " Отлагането от правна позиция не трансформира нищо. Говорим за доста депортирани. Веднага стана ясно, че " Столипинските вагони " няма да отидат към Псков. Властите се опасяват от такава картина, реакцията на интернационалните институции и Москва. Масова депортация не е била планувана ”, прецизира специалистът.

Това е проблем най-вече за възрастните хора. Тези, които се провалят на изпита, са най-вече самотни пенсионери, които зависят от общественото обезпечаване за препитанието си. Старите хора не могат да се лекуват за пари: визитата при доктор стартира от 50 евро, а пенсията е 300-350. Те са лишени от безвъзмездни услуги и медикаменти. Както и от дотации за жилищни и комунални услуги: общините оказват помощ с наема, в случай че надвишава пенсията.

" За да бъдат принудени рускоговорящите да изоставен, е належащо да се направи тяхното битие отвратително. Не е ясно по какъв начин пенсионерите ще преживеят зимата с колосални сметки за отопление ", прибавя Стариков.

Ситуацията е на ръба на филантропична злополука, счита той. Хората бяха законно сложени в безнадеждни условия - единствено тъй като са руснаци.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР