Латинката у нас е позната като красиво цвете, което краси

...
Латинката у нас е позната като красиво цвете, което краси
Коментари Харесай

Латинката придава неповторим аромат на сьомгата

Латинката у нас е позната като красиво цвете, което краси съвсем всяка градина. Малцина знаят, че то се употребява и като фалшификация в кулинарията.

Латинката има леко лютив усет, което я прави прелестна за овкусяване на меса, зеленчукови ястия и разнообразни типове майонеза. Най-често листата ѝ се употребяват за овкусяване на сьомгата. Плодовете на латинката се мариноват и служат за подправяне на разнообразни ястия и студени салати.

Освен цветовете в кулинарията се употребяват и семената от латинката. В чистия си тип те се влагат в състава на разнообразни сосове и студени закуски. Със семена от латинка се ароматизира и оцет. Той се употребява най-често за подправяне на салати, сосове, супи, риби.

Неузрелите семена на латинката се мариноват и се употребяват като сурогат на каперсите. Някои от типовете латинка образуват ядлива подземна грудка, която е главен източник на храна в някои елементи на Андите.

Сьомга с латинка

 Латинка

Необходими артикули: 8 филета от сьомга, 3/4 ч. ч. листенца от латинка, 1/4 ч.ч. балсамов оцет, 1/4 ч.ч. ситно нарязан свеж лук, 1/2 ч.ч. зехтин, 1/2 ч.л. семена от копър, сол и черен пипер на вкус

Начин на подготвяне: За да се овкуси сьомгата, се подготвя така наречен винегрет от латинки. За задачата балсамовият оцет, нарязаният лук, зехтинът и копъровите семена се смесват. Подправят се със сол и черен пипер на усет и им се прибавят накъсаните на по-малки късчета листа от латинки.

Филетата сьомга се намазват добре с по малко зехтин от двете страни и се пекат на скара или на тиган. Когато са подготвени, се разпределят в чиниите за сервиране и се поливат с винегрета. Ястието се сервира топло.

Ароматът, който придават латинките на всяко ядене, в което се влагат, не може да се съпостави с никой различен.

В националната медицина латинката се употребява за понижаване на потенето при туберкулозни и прекъсването на кашлица. Тя работи отхрачващо. Семената от растението пък имат изразен слабителен резултат. Ползват се и като средство против скорбут.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР