Лъжесвидетелстването е сериозно престъпление, което има значителни последствия както за

...
Лъжесвидетелстването е сериозно престъпление, което има значителни последствия както за
Коментари Харесай

Страхуват ли се хората да лъжат под клетва? В Пловдивския съд няма нито едно дело за лъжесвидетелстване

Лъжесвидетелстването е съществено закононарушение, което има обилни последици както за правораздаването, по този начин и за хората, наранени от непозволените изказвания. То може да докара до неверно обвиняване и присъда или освобождение на виновници, като в същото време подкопава доверието в правовата система.
Прочетете още
Лъжат ли обаче хората разпитвани пред съда или всички са почтени и споделят истината? През месец февруари в Пловдивския областен съд се организираха 2 каузи в които се прокраднаха подозрения за лъжесвидетелстване. Първото беше делото против инфлуенсърите Тошо Куката, Чеченеца и Емили Тротинетката. В правосъдната зала потърпевшият Денислав Делчев, който взе участие в ролята на куче в скандалния клип в мол Пловдив, изрично отхвърли да са го заплашвали или карали принудително да се снима във видеото. Всички са се държали с него добре, само че бил изплашен, тъй като Тошо Куката и Чеченеца били по-големи от него. Куката, Чеченеца и Емили от своя страна от началото на процеса настояват, че Денислав самичък е желал да се снима в клипа и даже е платил на Стоян Карапанов 20 лв., с цел да взе участие и да стане прочут. В правосъдната зала Денислав отхвърли да е плащал на инфлуенсърите, с цел да взе участие във видеото, само че призна, че е дал пари за срещата с тях.

Естествено пораждат въпросите: „ бил ли е заставен Денислав да се снима ”, „ дал ли е пари за това ” и „ по кое време е откровен ”? При всички положения в разказите на най-малко един от всички забъркани има неистина или прикриване на истина.

Второто дело беше за заливането с киселина на гадателката Тони. След като един от подсъдимите Веселин Вълчанов се призна за отговорен и получи 3 години условна присъда с 5 години изпитателен период, той влезе в сегашното произвеждане като очевидец. След като застана на скамейката за разпит Вълчанов „ измисли ” много забавна история, която за всички присъстващи в залата беше ясно, че няма нищо общо с истината. След като всички страни, на няколко пъти, молеха арбитър Иван Бекяров да му обясни, че при лъжесвидетелстване се носи наказателна отговорност, магистратът изясни, че това е закононарушение и нарушаването на закона в изпитателния период на условна присъда (каквато на процедура изтърпява Вълчанов) автоматизирано води до затвор.

В този миг Вълчанов изиска къса отмора, а след като влезе още веднъж в залата врачанинът сподели, че желае показанията му като очевидец да не се зачитат и, че ще опише всичко изначало. Естествено последва напълно друга история на първата, само че до каква степен в нея участва цялата истина остана подозрително.

След тези две каузи от TrafficNews поискахме информация от Районен съд – Пловдив, за това какъв брой каузи за лъжесвидетелстване са гледани от началото на 2023 година до днешна дата и по какъв начин са завършили. Оказа се, че нито произвеждане не е влезнало за разглеждане в съда. Тоест всички разпитани са били доста почтени и няма данни някой да е лъгал под клетва. На този декор, за цялата 2023 година в Районна прокуратура – Пловдив са почнали 25 производства, които към  момента са на друга фаза. От началото на 2024 броя се усилва с още едно.

Според наказателния кодекс лъжесвидетелстването е съществено закононарушение и се санкционира със затвор до 5 години. Последствията от лъжесвидетелстването са съществени както за правораздаването, по този начин и за лицата, наранени от тези дейности. Ако лъжесвидетелството успее да внуши на съда лъжливи обстоятелства, това може да докара до непозволено наказание на почтени хора или освобождение на нарушители. По създание, това води до нарушение на справедливостта и интегритета на правовата система.

Защо обаче няма нито един наказан за сходно закононарушение в Пловдив? Дали всички споделят цялата истината пред магистратите, или както при Вълчанов се работи на правилото „ в случай че мине ”?
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР