Лаборатория „Вирусология” на ВМА, ръководена от подполковник доц. д-р Методи

...
Лаборатория „Вирусология” на ВМА, ръководена от подполковник доц. д-р Методи
Коментари Харесай

Шефът на „Вирусология” на ВМА разкри защо COVID-19 при някои пациенти минава бързо, а при други се влачи

Лаборатория „ Вирусология” на ВМА, ръководена от подполковник доцент доктор Методи Кунчев, е от местата, където конфликтът с вируса е „ онлайн, очи в очи”. Така стартира статус на Военномедицинска академия в обществените мрежи.


Подполковник доцент доктор Методи Кунчев е служил като боен доктор в разнообразни поделения на БА в системата на Военновъздушни сили, в радиотехнически войски в Божурище, бил е на задача на НАТО в Афганистан (2012-2013 г.) като медицински консултант. Във ВМА работи от 2005 година, а от 2018 година е началник на лаборатория „ Вирусология”.
От ВМА споделиха обява на подполковник доцент доктор Методи Кунчев, в която той споделя за борбата „ очи в очи” с COVID-19.

Ето какво е споделил ръководителят на лаборатория „ Вирусология” на ВМА в обява за armymedia:

Лаборатория „ Вирусология” на ВМА е от местата, където конфликтът с вируса е „ онлайн, очи в очи”. И за тези три месеца на пандемията от COVID-19 у нас се прецизираха някои забавни неща за този вирус.

На първо място, при всеки организъм изчистването от него става доста самостоятелно. Впечатленията ни са от пациентите в Инфекциозната клиника на ВМА, които изследваме при постъпване и след 14-я ден с няколко проби, при някои – и на 21-я ден.

И може да се каже, че някои хора по-бързо почистват вируса и дават две негативни проби, а при други той се задържа по-дълго и се постанова да продължим карантината с още десетина дни, с цел да сме сигурни, че организмът към този момент не отделя вируси.

Нашите инфекционисти клинично откриха и други признаци, които допълниха общата картина при заразяване с вируса, като загуба на подушване и усет, което е постоянно срещано, съгласно данните от пациентите, които изследваме. А постоянно и при в началото разкриване на такива заболели в анамнезата се разказват такива признаци.

БЛИЦ TV! Ген. Мутафчийски отсече: Такова нещо с болните от ковид у нас в никакъв случай няма да се случи

Геномът на подобен вирус съдържа единствено РНК и е разкодиран още при изследванията от учените в Китай, които го споделят с останалите учени в света. Това е повода за толкоз малко време да се разработят характерни реактиви, китове за проучване на този вирус, какъвто е PСR.

Тъй като лабораториите имат част от реактивите на доста от патогенните вируси, пандемични за света, като грипния, при CОVID-19 се прибавят единствено сонди, ориентирани към най-специфичните сектори на вируса.

И по този начин за малко време бяха основани и характерните реактиви за проучването му. Т.е. геномът му е безусловно разчетен и сондите към характерните му сектори вземат участие в диагностиката на вируса.

Често се пита дали има разлика сред вируса в Китай и поразилия Европа . Не мисля, че някой е разкрил разлики в варианта на „ европейския” и „ китайския” вирус, вариантът е еднакъв. Разликата е в това, че популацията в Европа е застаряващо.

Както и че не бяха взети защитни ограничения в Италия или Англия, а имаха различен метод при започване на пандемията, който забраняваше карантината. И това е една от аргументите за високата смъртност, която наподобява по-висока.

БЛИЦ TV! Шефът на ВМА изнесе изненадващи данни за смъртността у нас на фона на COVID-19

Но в действителност, статистиката на умрелите демонстрира, че те са към 75-годишна възраст с доста съпътстващи болести точно в страните, които не вкараха в точния момент по-рестриктивни ограничения.

У нас доста по-плавно се случват нещата с процеса на болестта. И въпреки да удължаваме идването на пика на пандемията, това ще благоприятства потенциала на здравната система, с цел да поеме множеството пациенти в един миг. Затова се надявам и ние да излезем от пандемията с по-малко загуби.

БЛИЦ TV! Последни данни за растежа на инфектираните с ковид в България

Що се отнася до това дали пикът ще е и по-нисък, то не може да се предвижда. Но най-много до месец или малко повече ще сме в разгара на болестта, ще преминем пика й и ще влезем в интервал на отшумяването й, уповавам се откровено на това.

Когато сме в пожара на рецесията не се мисли толкоз дълготрайно за просвета и за дисертации, които ще изследват по задълбочено и вируса, и самата пандемия. Казвам го най-малко за тези, които са на оперативния фронт на битката със болестта.

Всеки ден всичко е ориентирано първоначално да се открие нещо ефикасно, което да спре гибелта. Усилията са към това да спасим огромната жертва на тази болест – по-възрастните ни хора, които са по-незащитени. И борбата за това е всеки ден.

Всъщност, в тази борба има хора за всичко. Аз съм офицер и ние в Лабораторията действаме действително на първа линия. Всекидневно споделяме кой е с позитивна проба, кой е в пика на болестта си или към този момент е „ изчистен”.

Стратегията се чертае в Националния действен щаб и там са хората, които гледат напред. Ние с сътрудниците ми осигуряваме част от информацията, която те употребяват, с цел да изградят тактика против разпространяването на вируса. С сътрудниците ми в Лабораторията сме пешките и действаме, както се споделя, на бойното поле, виждаме единствено част от нещата.

А военачалник Мутафчийски с хората от щаба сглобяват обособените елементи от пъзела на картината. Затова и виждат повече от нас.

Но е отговорно това, че и върху обективността на нашата информация се гради тактика. Тази информация ние получаваме в разгара на борбата с вируса.

А като приказваме за пандемията през днешния ден, това се е случвало и преди, при други пандемии, и не би трябвало да ни плаши. Такъв е животът, който се случва на човечеството.

Въпросът е да не изпадаме в суматоха, а да одобряваме нещата метафизичен, каквито са. И да се надяваме, че човечеството с неговия разсъдък и капацитет на науката ще успее да оцелее в тази битка за живот, каквато се е водила през столетията.

Този микроорганизъм се пробва да вземе превъзходство над нас, само че няма да успее ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР