КЗК предложи промени, които включват поставянето на отделна система точни

КЗК предложи промени, които включват поставянето на отделна система точни ...

Експерт: КЗК предложи, ако потребителите не си плащат парното, да не им се сваля радиатора.


КЗК предложи промени, които включват поставянето на отделна система точни топломери в дружествата и станциите. Предложението на КЗК е този разход да е за сметка на топлофикациите, които трябва да плащат за правилното провеждане на топлината. Сегашната изчислителна система трябва да бъде заменена с измервател на топломерите в абонатните станции. Това заяви Надя Минчева – директор на дирекция „Право и политика на конкуренцията“ в "Още от деня" по БНТ.

"По новите предложения, когато се откажеш да ползваш топлинна енергия или не си плащаш сметките на потребителя няма да се свали радиатора. Така всеки ще може да се върне към ползването на парно. Новост е и това, че хората, които се отказват категорично от ползването на този вид топлинна енергия ще могат да заявят премахване на радиаторите", допълни тя.

"Много често потребителите искат да закупят топломер от различен доставчик, но дружеството ги задължава с един вид топломери, сега това ще отпадне", каза още експертката.

"За крадците на топлоенергия няма механизми за контрол. Ние предлагаме на отчитането на реалното потребление да има длъжностно лице, което да отчете разликите и да ги впише във фактурите", допълни Минчева.

"КЗК предложи наемодателите да могат да стават клиенти на топлофикация. Така не собствениците на жилища ще носят отговорност за натрупаните сметки", завърши Надя Минчева.

Източник: novini.bg