Квесторите, които носят отговорност за анулирането на писмената работа на

...
Квесторите, които носят отговорност за анулирането на писмената работа на
Коментари Харесай

Квесторите, отговорни за анулирането на работа на седмокласник от СМГ, наказани само със забележка

Квесторите, които носят отговорност за анулирането на писмената работа на седмокласник от СМГ, са били осъдени единствено със забележка. Какво да бъде дисциплинарното наказване на двамата учители е решил работодателят им - шефът на 112-о учебно заведение в София, сподели в изявление за OFFNews зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.
 Момчето с анулираната работа е един от състезателите на СМГ, не е допустимо да е скрил теста си по математика  Седмокласник от СМГ скри теста си по математика за гимназиите: работата му е анулирана, квесторите - осъдени
След края на националното външно оценяване (НВО) по математика на 18 юли 2019 година квесторите е трябвало да приберат работата от чина на момчето. Правилата изискват квестор да отиде до съответния възпитаник, с цел да може пробата да бъде запечатан и да се разпише протоколът. Учениците нямат право да стават и да носят работите си на квесторите.

В случая всичко е изпълнено по разпоредбите... до един миг.

От видеозаписа се вижда по какъв начин " квесторите отиват към момчето, което си предава работата. Осъществява се запечатването ѝ, подписва се протоколът. След това други възпитаници желаят да предават и писмената работа остава на чина при детето. Детето прибира своите принадлежности и материали в раницата си и дружно с тях - и писмената работа ", описа зам.-министър Михайлова и разяснява, че " и  двете дейности са безусловно неприемливи - от страна на квесторите и от страна на ученика ".

Можем единствено да гадаем за какво квесторите са постъпили по този начин, разяснява тя и позволи, че 14-годишният възпитаник се е тормозил.

Видът на дисциплинарното им наказване е избран от шефа, акцентира зам.-министър Михайлова: " Това е решение на шефа на 112-о учебно заведение, който е работодателят на учителите... За мен отговорността е на квесторите, само че той е единственият, който може да ги накаже ".

Впоследствие работата е върната в учебно заведение от бащата на момчето, само че не е обсъждана. Изпратена е запечатана с протокол в Регионалното ръководство на образованието и въобще не е оценена. Анулирана е, а ученикът получи 0 точки на изпита.

Случаят няма да бъде преразгледан от МОН , съобщи зам.-министърът, макар че за това се застъпи и един от ръководителите на национални тимове по математика - доцент Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика на Българска академия на науките.

Той се свърза с OFFNews, с цел да опише наблюденията си над ученика, който е измежду състезателите от СМГ,  и останалите възпитаници в тима. Техните контролни в СМГ са доста по-трудни - увери той и допусна, че ученикът, бидейки " задоволително заплеснат, като всеки добър математик ", е прибрал машинално, несъзнателно работата си. Той предложи от името на фамилията ученикът да бъде изпитан отново с тест със същата тежест като тази на НВО, да се оценят двете работи и да се впише по-ниската оценка.

Това обаче няма да се случи - безапелационна е зам.-министър Михайлова. Правилата са нарушени, работата е компрометирана - аргументира решението тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР