Кварталните магазини сериозно намаляват през последните години. Основните причини за

...
Кварталните магазини сериозно намаляват през последните години. Основните причини за
Коментари Харесай

Кварталните магазини продължават да умират

 Кварталните магазини съществено понижават през последните години. Основните аргументи за това са огромната конкуренция, която води до банкрут на доста от дребните търговци, както и онлайн продажбите. Търговските обекти за продажба на дребно в страната са 112 225 броя, сочат последните публични данни на Националния статистически институт (НСИ). За година те понижават с 1365 броя. Това не е доста фрапантен спад – броят на магазините се е намалил единствено с 1,22% за година. Но по-важното е, че наклонността за спад в броя на магазините стартира през 2012 година и продължава до момента. Така в границите на шест следващи години магазините за търговия на дребно понижават с над 20 хиляди броя, или с малко повече от 15%. Реално обаче фалиращите магазини са доста повече. 

Често на мястото на затворения магазин отварят нов в опита на хората да започват личен дребен бизнес. Но защото общият брой на обектите за търговия понижава, очевидно фалиращите магазини в страната са повече от отваряните. Намалява броят на магазините от всички сфери на стопанската система, сочат данните на Национален статистически институт.  Например общият брой на магазините за храни, питиета и тютюневи произведения се е намалил от 49 324 до 42 300 в границите на шест години. За интервала понижава броят както на неспециализираните магазини, в които се продават разнородни храни, по този начин и тези в които има единствено плодове и зеленчуци, самун, месо, риба или алкохол. Най-голям спад обаче има в профилираните обекти за продажба на алкохолни и безалкохолни питиета и от 3043 те понижават до към 2 хиляди При магазините за нехранителни артикули също има голямо понижение и броят им от 82 980 се свива до 69 925.

В рамките на интервал от шест години броят на магазините за нехранителни артикули се намалява с над 13 хиляди, или с повече от 15%.  Намаляват магазините за парфюмерия и козметика, текстилни произведения, облекла, обувки и мебели. При аптеките, обектите за продажба на коли и аварийни елементи, както и на магазините за домашни електроуреди също има спад. От една страна всичко това се дължи на растежа в онлайн продажбите. Всеки месец от Национален статистически институт регистрират сериозен растеж на търговията в интернет. Много хора избират да поръчват артикули онлайн, което води до стесняване на оборотите на обичайните магазини и доста от тях са принудени за затворят, оповестява " Блиц ". Другата наклонност на пазара на дребно е това, че хората все по-често пазарят от огромни магазини, в които има огромно многообразие от артикули, и пред които могат да спрат с колата. Това води до понижаване на продажбите в дребните квартални магазини. В резултат общият брой на комерсиалните обекти на дребно понижава, макар че през годините приходите на хората и оборотът в търговията на дребно като цяло да нарастват.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР