Куйбишевската петролна рафинерия (KNPZ) на Роснефт е била принудена да

...
Куйбишевската петролна рафинерия (KNPZ) на Роснефт е била принудена да
Коментари Харесай

Рафинерия на Роснефт е спряла напълно работа след атака на украински дрон

Куйбишевската петролна рафинерия (KNPZ) на Роснефт е била принудена да затвори и двата елемента за първична преправка на нефт след офанзивата от украински дрон, като по този метод е спряла изцяло производството, заяви, базирайки се на двама източници от промишлеността. 

Пожарът в рафинерията, който избухна предходната събота поради удара, повреди първичния елемент АВТ-5 с потенциал 9500 тона дневно, който спря да работи. Тогава обаче заводът е бил заставен да спре втория елемент за първична преправка на петрол - АВТ-4, с потенциал 10 500 тона петрол дневно.

AВT-4 не е бил обиден от офанзивата, само че не е съумял да продължи да работи, защото е софтуерно обвързван с разваления AВT-5.

Средното натоварване на Куйбишевската петролна рафинерия, ситуирана на 10 километра южно от Самара, е 12 000 тона нефт дневно през февруари 2024 година, през първата половина на март - 12 500 тона дневно при номинален потенциал от 20 000 тона дневно.

В края на 2023 година Куйбишевската рафинерия е преработила 3,687 милиона тона петрол (1,34% от общия размер на преработката на недопечен петрол в Руската федерация през 2023 г.), произвела е 0,624 милиона тона авто бензин (1,42% от производството в Руската федерация ) и 1,187 млн. тона дизелово гориво (1,35%).

На 16 март беше атакувана друга рафинерия на Роснефт в Самарска област, Сизран, която също спря да работи.

Рафинерията на Роснефт в Рязан, която отчасти загуби потенциала си след нахлуване от безпилотни летателни апарати (БЛА) на 13 март, тази седмица възвърне натоварването си до 60% от равнището преди повредата.

Според оценките на Ройтерс, към 14% от съветския нефтопреработвателен потенциал е обиден от офанзиви на украински дронове. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР