Кутията на Пандора е отворена. За 24 часа в Сърбия

...
Кутията на Пандора е отворена. За 24 часа в Сърбия
Коментари Харесай

Ели Юрукова: Сърбия не иска да каже сбогом на оръжията

Кутията на Пандора е отворена. За 24 часа в Сърбия се случиха две всеобщи убийства. Целият район и светът преброява жертвите – убитите и ранените. Това ми припомня на от дълго време забравените юговойни (1991-1999 г.), когато с сътрудниците преброявахме жертвите, с цел да знаем какъв брой са починалите този ден – почти. Трагедията е голяма. Не единствено в Сърбия, само че всички в района са на крайници, тъй като всички се притесняваме, че сюжетът на скачените съдове може да се повтори на някое друго място.

Черни облаци тежат над Сърбия, която години наред беше в примката на въоръжени спорове, само че в този момент прави опит да се трансформира в една съвременна европейска страна. Не могат да се вършат генерални заключения след всеобщите кланета в Белград и Младеновац, само че въпреки това не можем да не си зададем въпроса – дали тук и изобщо на Балканите хората не са в клопката на пристрастеността към оръжието, което в един миг може да „ реши всички проблеми “.

Убийствата в Белград и Младеновац са осъществени от младежи, които не са имали проблеми да се снабдят с оръжия – револвери, пушки, богат боеприпас от оръжия, който не е проблем да притежаваш в Сърбия. Бащата на момчето, което умъртви своите съученици, е учил сина си да стреля и самичък е имал подобен боеприпас. Оръжието е завъртяло главата на младежа и го е трансформирало в палач.

Сърбия прави доста опити да се освободи от своята „ обич “ към оръжията, останали в завещание от някогашните войни. Според Белградския център за политика жителите в района разполагат с девет пъти повече оръжия от армията и полицията. Водещи в класацията са Сърбия и Черна гора, които имат по 40 броя леко оръжие на 100 поданици. Повечето от това оръжие е нелегално, в сравнение с законно. То съставлява сериозен риск за сигурността.

Политическата и обществена неустойчивост, рецесиите и напрежението доведоха до обстоятелството, че доста от жителите не се отхвърлят оръжията , а го пазят или желаят да го имат за всеки случай. С възприятие за комизъм сърбите споделят, че когато са нещастни и фрустрирани или стартират да купуват оръжия, пускат мустаци, вървят на черква, или ненавиждат хомосексуалните.

Сега настава моментът на огромното отрезвяване. Предлагат се съществени ограничения за надзор на носенето на оръжие и на неговите притежатели. За страдание, това идва след всеобщи убийства, които раздрусват района. Цената е голяма. Младите са отровени от своите родители, пристрастеността към решаването на всичко с оръжия и убийства. Психиката е изменена. Като черешка на тортата идват риалити стратегиите по малките екрани, където насилието е ежедневие. Телевизионна водеща се снима гордо с оръжие.

Очевидно Сърбия заплаща голям налог за оръжието, което беше юговсекидневие и токсини душeвността на хората. А по кое време ще се каже довиждане на оръжията към този момент е незнайно … /БГНЕС

----------

Ели Юрукова, сътрудник на БГНЕС в Белград.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР