Куркумата принадлежи към семейство Джинджифилови и може да достигне до

...
Куркумата принадлежи към семейство Джинджифилови и може да достигне до
Коментари Харесай

Куркумата - подправката с много ползи за здравето

Куркумата принадлежи към семейство Джинджифилови и може да доближи до един метър височина. Расте в Южна и Югоизточна Азия. Познатата в целия свят фалшификация се извлича от корените на растението, по-рядко от листата. Куркумата на прахуляк, с помощта на багрилото куркумин, има отличителна линия - кондензиран жълт цвят.
„ Куркумата се употребява от древността, а индианците са създали световноизвестната фалшификация за къри още преди 500 години прочие н. е. “, споделя диетологът Елена Доронкина.
От Индия подправката е пренесена в други страни и в този момент се употребява в готвенето, медицината и козметиката. Куркумата е ценена поради блестящо горчивия си усет, устойчивия мирис, цвета, който придава на ястията, както и поради лечебните свойства, които подправката има с помощта на дейните си съединения, куркуминоиди.
Има повече от 40 разновидности на куркумата, само че единствено четири от тях се употребяват в готвенето.
Проучванията демонстрират, че куркуминът има антиоксидантни, невропротективни, противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства. Традиционната индийска система на Аюрведа предлага приема на куркума при хронична болежка и инфектиране, до момента в който западната медицина учи подправката като лечебно и болкоуспокояващо средство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР