Купувате замразена риба и всичко, което трябва да направите, е

...
Купувате замразена риба и всичко, което трябва да направите, е
Коментари Харесай

Как се размразява рибата

Купувате замразена риба и всичко, което би трябвало да извършите, е да я размразите и да я сготвите. И по този начин, кой е най-хубавият метод за топене на рибата?

Как се размразява рибата?

Основната грижа при размразяването на замразената риба е сигурността. С това имаме поради минимизиране на растежа на бактерии, които могат да причинят хранително отравяне. Оказва се, че най-ефективният метод за топене на рибата в същото време е и най-безопасният.

Имайте поради, че одобряваме, че вашата риба е замразена в комерсиалната мрежа и е запечатана под вакуум. Това включва обособени порции, без значение дали става дума за рибни пържоли или филета, и даже цели риби като тилапия или пъстърва. Има два желани метода за топене на замразена риба и кой ще употребявате, зависи основно от това какъв брой време имате.

Размразяване на риба в хладилника

Абсолютно най-хубавият метод за топене на рибата е да го извършите в ледник за една нощ. Просто я прехвърлете от фризера в хладилника, преди да си легнете и тя ще бъде подготвена за готвене на идващия ден.

Ако рибата ви е запечатана под вакуум, не е нужно да се притеснявате, че ще се разтече. Можете просто да я поставите върху паница или поднос или даже непосредствено върху рафта на хладилника. След това, когато сте подготвени да готвите риба, отворете, изплакнете рибата и я подсушете с хартиени кърпи и всичко е готово.

Причината, заради която този способ за топене е най-хубавият, е, че подсигурява, че рибите в никакъв случай не са задоволително топли, с цел да дадат на питателните бактерии късмет да се размножат. Основният минус е забравянето да я извадите от фризера предната вечер. Ако частите са задоволително тънки, може да съумеете да се измъкнете заран, в случай че планирате да я приготвите за вечеря.

 Размразяване на риба в ледник

Размразяване на риба в студена вода

Следващият най-хубав метод, и то много по-бърз, е да размразите рибата в студена вода. Отново, в случай че приемем, че вашата риба е запечатана във влагоустойчива опаковка, просто поставете рибата в плитка купа в мивката, напълнете я с вода и оставете кранчето да тече малко, тъй че лек поток от вода да тече в съда. И се уверете, че водата е студена, не топла и несъмнено не гореща.

Тъй като изцяло обгръща рибата, студената вода ще я размрази по-бързо от студения въздух на хладилника. И даже дребна бликам вода ще докара до лек конвекционен резултат, който ще форсира доста процеса. Тази техника би трябвало да отнеме не повече от 30 минути, макар че можете да я ревизирате след 20, с цел да видите по какъв начин върви. Както и преди, откакто се размрази, отворете опаковката, изплакнете рибата и я подсушете с хартиени кърпи.

Можете също по този начин да комбинирате водния способ за топене на храна с метода на хладилника. Просто потопете пакета във вода в огромна купа и прехвърлете всичко в хладилника. Това ще отнеме малко повече време от метода с течаща вода, само че въпреки всичко много по-бързо от метода на елементарния ледник. Предимството е, че като го оставите в хладилника, минимизирате риска от бактерии.

Но каквото и да вършиме, не потапяйте рибата във вода, в случай че тя не е запечатана в пластмаса. Това ще докара до преовлажняване. Ако още не е запечатан, запечатайте го в пластмасова торбичка преди да го потопите.

Как да НЕ се размразява риба?

Между тези два метода в действителност няма причина да опитате нещо друго. Но ако се изкушите, не забравяйте, че размразяването в топла вода или на плота при стайна температура не са подобаващи разновидности. И двата метода могат да основат риск за сигурността на храните. А топлата вода може да аргументи нежелани промени в текстурата.

А що се отнася до размразяването в микровълновата, това е най-лошият способ от всички. Микровълновата печка се загрява неравномерно и в последна сметка ще подготви елементи от рибата, като в същото време основава риск за сигурността на продукта. Като се има поради, че можете за малко да употребявате метода с течаща вода и да размразите рибата си за половин час, в действителност няма причина да прибягвате до това.

 Не размразявайте риба в микровълнова

Защо замразената риба става кашкава?

Един от проблемите, които могат да обиден замразената риба, е, че откакто се размрази, тя може да има кашкава текстура. Това може да се случи, в случай че потопите рибата непосредствено във вода, без пластмаса към нея, както споменахме по-рано. Но има и различен фактор, който може да аргументи това, въпреки че е много необичаен.

Рибата, както всички живи същества, се състои от милиони кафези и тези кафези съдържат течност. Когато рибата е замразена, тази течност също замръзва. Ако процесът на заледяване се случи прекомерно постепенно, тази течност може да образува ледени кристали, които ще разрушат клетките на рибата. Когато тази риба по-късно се размрази и сготви, тази течност ще изтече, образувайки кашкава текстура.

По-дебелите риби, защото им лишава малко повече време за заледяване, са по-склонни да покажат този проблем, макар че в случай че са били замразени вярно, не би трябвало. Но в случай че приемем, че сте го размразили вярно и това се случи, най-вероятно това е породено от нещо, което се е случило преди да купите рибата, а не от метода, по който сте я размразили.

Все отново, когато вашата риба е подготвена размразена, можете да приготвите с нея вкусни блюда, измежду които риба на скара, печена риба на фурна, а за какво не рибник и рибена супа!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР