Купуването от Турция на системи за противовъздушна отбрана С-400, произведени

...
Купуването от Турция на системи за противовъздушна отбрана С-400, произведени
Коментари Харесай

Ердоган: С-400 не трябва да влияят на отношенията Турция-САЩ

Купуването от Турция на системи за противовъздушна защита С-400, създадени от Русия, не би трябвало да се отразява отрицателно на връзките на страната със Съединени американски щати. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган.
" За нас въпросът със С-400 несъмнено не би трябвало да навреди на турско-американските връзки, тъй като тези отбранителни системи са нужни на Турция ", означи Ердоган в изявление за Fox News, представено от БГНЕС.
Турският президент уточни България, Гърция и Словакия, които са съдружници в НАТО, които употребяват съветски отбранителни системи, аргументирайки се, че в случай че това не е проблем за тях, не би трябвало да бъде и за Турция.
Припомняме, че закупуването от Анкара от съветските ракетни системи провокира напрежение с Вашингтон, като Съединени американски щати даже заплашиха да наложат наказания. Президентът Доналд Тръмп обаче съобщи, че не обмисля да накаже Турция.
Ердоган настоя, че прекъсването на присъединяване на Турция в програмата за F-35 от Пентагона поради закупуването на С-400 е незаслужено.
" В програмата F-35 ние не сме клиенти, ние сме сътрудници. Ние сме една от деветте страни там. Досега сме платили 1,4 милиарда $. Освен това част от частите F-35 се създават в Турция ", сподели турският президент. „ Моят народ пита: „ Къде са F-35, не трябваше ли да дойдат, за какво ги няма “, добави той.
Ердоган повтори, че преди да закупи С-400, Анкара се опита да се снабди с американски системи „ Пейтриът “ по време на президентството както на Обама, по този начин и на Тръмп, само че Вашингтон отхвърли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР