Купувачите се пренастроиха към новата реалност и много прагматично и

...
Купувачите се пренастроиха към новата реалност и много прагматично и
Коментари Харесай

Очаква се ръст на цените на жилищата от 3-5% до края на годината

Купувачите се пренастроиха към новата действителност и доста прагматично и умерено подхождат към избора на парцел, преценяват добре потребностите и опциите си и относително бързо взимат решения, разяснява Полина Стойкова MRICS, изпълнителен шеф на BULGARIAN PROPERTIES. Растящи размери от покупко-продажби, засилено търсене и растеж на цените белязаха първите месеци на годината на фона на новите талази на пандемията.

Ново строителство
Издадените нови разрешителни за градеж на жилищни здания в София в първите месеци на тази година са 229. Те задържат равнища, сходни с тези при започване на 2020-а преди пандемията. След кратковременно закъснение вследствие на опасения за пазара, а и на по-бавна работа на администрацията, виждаме, че строителната интензивност и упованията за пазара са се върнали на равнищата от мощните месеци и години преди пандемията.
Към момента новото строителство продължава да бъде желано от купувачите и да съставлява главен дял от покупките на жилища в столицата по данни на BULGARIAN PROPERTIES. Сделки се подписват и в ранен стадий на създаване, защото с напредъка на строителството опциите за избор стават по-ограничени.
Предпочитани квартали и цени на парцелите в тях
Сред най-предпочитаните квартали остават Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Дианабад, Студентски град, както и Младост.
Обявяването на разширението на третата линия на метрото в посока Окръжна болница ускори интереса към набиращия известност и разрастващ се регион Полигона и в частност зоната към " Тех Парк София ".
Атрактивни остават необятният център на София към бул. Сливница, Банишора, както и кварталите, които от скоро имат достъп до метро посредством третия му лъч - Красно село, Лагера, Овча купел, Хаджи Димитър.
Наблюдава се дълготраен интерес към затворени комплекси и здания със личен двор, към партерни жилища с тераса-двор, както и към жилища с огромни тераси и гледки.
Средните цени в най-популярните квартали през първото тримесечие на 2021 година са:

• Кръстова вада – 1300 евро/кв.м.
• Манастирски ливади – 1225 евро/кв.м.
• Драгалевци – 1260 евро/кв.м.
• Полигона – 1320 евро/кв.м.
• Дианабад – 1280 евро/кв.м.
• Студентски град – 970 евро/кв.м.
• Младост – 1215 евро/кв.м.
• Лагера – 1180 евро/кв.м.
• Широк център – 1100 евро/кв.м.
• Банишора – 1030 евро/кв.м.
• Люлин – 860 евро/кв.м.
• Връбница – 960 евро/кв.м.

Параметри на закупените жилища
Продължава наклонността за търсене на по-големи жилища, която маркирана в края на предходната година.
През първите месеци на тази година делът на закупените 2-стайни жилища спада още и доближава 30 %. Тристайни са 50% от закупените жилища, а делът на 4-стайните нараства на 10 на 100.
Средната повърхност на закупените жилища е 94 кв. м – с още 2 кв.м. повече от края на предходната година, което кореспондира на нараствания дял на многостайните жилища.

Очаквания за жилищния пазар до края на годината
В края на предходната година очертахме два вероятни сюжета за жилищния пазар според от развиването на пандемията – положителен и отрицателен, отбелязва Полина Стойкова. В момента следим да се случва позитивният ни сюжет.
Той беше, че при първи позитивни сигнали за справяне с епидемията процесите ще се ускорят и ще се върнем към нормален темп, с деен пазар и постоянни цени. Успяхме да преминем и през третата вълна на пандемията със относително по-леки ограничения от тези в други страни, а дружно с това напредва и процесът по имунизация, което дава очаквания за скорошно излизане от тази рецесия.
При тези условия упованията ни са за деен пазар с сдържан ритъм на повишаване на цените в границите на 3-5% до края на годината.
Продължава дигитализацията на бранша на недвижимите парцели с голям брой въведени онлайн услуги от организациите, банките и другите пазарни участници. Тези нововъведения ще останат и след пандемията и ще заемат все по-съществено място в обезпечаването на първокласен жилищен артикул и услуга.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР