Купонджиите вече не са желани на остров Майорка. Властите се

...
Купонджиите вече не са желани на остров Майорка. Властите се
Коментари Харесай

Майорка: коктейли и класа, не безчинства и пиянски рев

Купонджиите към този момент не са мечтани на остров Майорка. Властите се пробват да спрат ексцесиите на всеобщия туризъм, установи Дойче веле.

Хуан Фортеса не робува на престижи. " Ей там горе седи кметът ", споделя 68-годишният Хуан и сочи към един прозорец на втория етаж на кметството. " Седи и нищо не прави! ". Пред очите на кмета всеки ден се разиграва една и съща сцена. Собственикът на едно кафене на площада рано заран изкарва маси и столове на тротоара, без въобще да се замисля, че пречи на минувачите. Семействата с детски колички, служителите и възрастните хора с бастуни би трябвало да заобикалят терасата, до момента в който отпускарите умерено си пият кафето.

Хуан Фортеса е засегнат. " Ние желаеме в Палма де Майорка да бъдат предпазени на първо място ползите на локалните жители. Не желаеме да се усещаме като посетители в личния си град ", споделя той. Хуан Фортеса е ръководител на общото съдружие на жилищните асоциации и е един от най-изявените цивилен деятели в града. Неговата битка против уличните " тераси " на заведенията въплъщава и необятно публикуваното въодушевление измежду локалното население. Мнозина считат, че би трябвало да се води битка против ексцесиите на всеобщия туризъм. Така счита и Антони Ногуера. 39-годишният ляв политик е кмет на града и умерено би могъл да бъде наследник на Хуан Фортеса. Преди обед той идва в Плайя де Палма. Всяка година стотици хиляди немски туристи прекарват тук отпуските си. На " Балерман " - това име, което съгласно Норуега би трябвало към този момент да е останало в предишното, към момента е знак на един тип " алкохолен туризъм ", на който кметът желае да постави край.

Качество вместо всеобщ туризъм

Новото мото на Плайя де Палма се споделя " Палма Бийч ". Около тази марка са се обединили десетина компании, които желаят да трансфорат туристическата линия в първокласна туристическа дестинация. Заведенията тук оферират коктейли вместо пиянство от кофи и разхладителни безалкохолни питиета вместо разгулен плач, изтънчени ястия от морски артикули вместо обичайния братвурст. " Искаме Палма де Майорка да бъде един сполучлив град, а не град, който умира от триумфа си ", споделя кметът Норуега. Затова в града към този момент натъртват на качеството, а не на всеобщия туризъм. А с цел да бъдат озаптени алкохолните туристи, полицията ще се намесва много по-активно през това лято. За тази цел градският съвет разгласи туристическата права за специфична зона, в която апропо е неразрешена потреблението на алкохол на улицата. И това не е единствената мярка за ограничение на всеобщия туризъм в Майорка. През този законодателен интервал локалното държавно управление вкара и туристически налог. От 2016 година туристите би трябвало да заплащат в допълнение сред 25 цента и четири евро за нощувка, според от сезона и категорията на хотела. Само през предходната година тази мярка донесе съвсем 123 милиона евро на локалното държавно управление. То влага приходите в запазване на околната среда и предизвиква съхраняването на културното завещание.

" Много хора на острова живеят директно или индиректно от туризма. Въпреки това ние би трябвало да контролираме тази активност, защото островите не разполагат с задоволително повърхност и запаси ", споделя министърката на туризма на Балеарите Бел Бускес. През предходната години на Майорка са пристигнали 12 милиона туристи. 4,3 милиона от тях са били германци. Всеки екскурзиант харчи приблизително по 1000 евро на острова. Две трети от всички трудещи се живеят от туристическия бизнес. Това обаче е единствено едната страна на медала. Другата страна са планините боклуци, дефицитът на питейна вода, пренаселените плажове и безбройните коли чартърен, които кръстосват острова през летните месеци.

Ограничения при отдаването чартърен

Най-радикалната мярка се отнася до даването чартърен на квартири. След няколкогодишния голям напор на туристи, цените на жилищата в Майорка се покачиха и локалните поданици не могат да си намерят жилища на преференциални цени. Затова предходната година градският съвет наложи цялостна възбрана за отдаване на квартири чартърен в жилищните блокове. Това стана под натиска на жилищната асоциация, която инициира подписка измежду жителите. Хуан Фортеса обаче не е изцяло удовлетворен. Вместо това той продължава да се бори против терасите пред заведенията. " И аз от време на време сядам навън да пийна нещо. Но ние имаме потребност от правила, които важат за всички ", споделя той. Активистът към този момент може да се похвали и с първи триумф. Градската администрация стартира да маркира в жълт цвят оптимално допустимата външна повърхност пред всяко заведение. Някой обаче ще би трябвало да управлява дали заведенията съблюдават рестриктивните мерки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР