Културното наследство е Кодът на обединението. Това заяви лидерът на

...
Културното наследство е Кодът на обединението. Това заяви лидерът на
Коментари Харесай

Карадайъ на форума на Стандарт: Нужна ни е културна грамотност

Културното завещание е Кодът на обединяването. Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, при представянето на новата книга на „ Стандарт” „ Чудесата на Родопите – 50 легенди”. Неин създател е основният редактор на „ Стандарт” Славка Бозукова.

Премиерата на неповторимия том, който за първи път показва легендите за Чудесата в Родопите, се състоя на юбилейната полемиката на „ Стандарт” „ Бранд „ Родопи” – новата визитна картичка на Кърджали и региона”, която се организира в столицата на Родопите – Кърджали. Специалният увод към изданието е написан от почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган.

Събрали сме се през днешния ден тук в Кърджали в Източните Родопи да споделим своите мисли във връзка една книга „ Чудесата на Родопите 50 легенди”, книга която ни придвижва в света на легендите на Родопите. В съкровените вярвания, очаквания, страхове, мисли на предците и съвременниците, без значение с какви идеологеми са натоварени и каква хибридизация носят със себе си, стартира Карадайъ.

Бих могъл да приказвам за тази книга като родопчанин, тъй като израсъл съм в пазвата на Родопите. Бих могъл да приказвам за тази книга като родолюбец, за който Родопите са корен, дух, народен модел, горделивост, мъдрост. Бих могъл, тъй като нося планината и обичта към Родината в сърцето си, съобщи Мустафа Карадайъ. И добави: „ Бих могъл да приказвам за тази книга и за Родопите и като съвременен човек, който вижда големия капацитет в модерния туризъм – културен, състезателен, здравен, екологичен, който ще направи по този начин, че всеки съвременен европеец да се усеща културно длъжен да посети Родопите. Книгата е една от дребното аргументи той или тя, или те да потърсят пътя към Родопите, да вдишат въздуха, да опитат гозбите, да запеят песните, да описват легендите.”.

Бих могъл, само че през днешния ден желая да приказвам за книгата като политик, като ръководител на национално виновната партия Движение за права и свободи, като европейски политик, който носи отговорност и за националната, и за европейската политиката на обединена Европа, която се основава на единството и многообразието. Тази политика сякаш е основана тук, в Родопите, където заедността е норма, където обединяването пред силата природата е реалност, продължи водачът на Движение за права и свободи. Той напомни магията на песните, хубостта на носиите, чудотворния свят на легендите, „ разказани от нашите майки или от майките на различните”.

Тук, в Родопите мога като европейски политик да се обърна към обединена Европа и ясно да кажа: „ Ние познаваме заедността, ние я отстояваме, ние я вършим, ние я превърнахме в норма на политическото ни съществуване. За Движение за права и свободи толерантността е нужда, единението е норма, заедността е изискване за бъдещо развиване. Точно на заедността се основава българският етнически модел, европейски по своята философия и принадлежащ на бъдещето, който дава опция за развиване на обединена и към момента опитваща се да преодолява разликите обединена Европа, сподели Мустафа Карадайъ. Той напомни думите на именития водач на либералите Ханс ван Баален, който в Каолониво съобщи: „ Западна Европа има какво да научи от българския етнически модел, учреден на заедността, чийто арфитект е доктор Ахмед Доган”.

Културното завещание е Кодът на обединяването. Дори когато приказваме за зеленото бъдеще на Европа, се обръщаме към културното завещание. Черпим опит от непокътнатите в архиви и библиотеки забравени, само че природосъобразни технологии, дигитализараме ръкописи и старопечатни книги. Правим всичко, с цел да създадем културното завещание очевидно за всеки. Превеждаме на европейски езици. Но чуваме ли се едни други, попита Карадайъ.

Културното завещание може да бъде основа за културно-исторически туризъм, който е учреден на единение, баланс и целокупност. Осъзнаването на многообразието на културното завещание е в основата на неговото преобразяване в туристически артикул, акцентира политикът.

Културното завещание е код за обединяване, основа за стопански приоритет. Но то изисква поредна европейска и национална политика, обезпечено финансиране и система за подготовка както на служащите в областта на културата, по този начин и в общото обучение за създаване на културна просветеност. Без това книга като тази ще остане самотна птичка, съобщи Мустафа Карадайъ.

И прикани: На нас ни е нужна културна просветеност, с цел да пребъде културата, да останат живи легендите, митовете и преданията. За да приемем историята в нейната целокупност без идеологизация и хибридизация.”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР