Културата е най-издържливата структура от всички съществуващи. Да се лиши

...
Културата е най-издържливата структура от всички съществуващи. Да се лиши
Коментари Харесай

Минус 35 000 момичета за 25 години! Катастрофалните последици от селективните аборти в Грузия

Културата е най-издържливата конструкция от всички съществуващи. Да се лиши един народ от езика си, традициите си и вярванията си ще е много по-трудно, в сравнение с да се направи огромна промяна на стопанската система. Много нации по земята към момента се опират точно на културата си, а не на разнообразни достижения на науката или всемирен познания.

През 21 век в доста консервативни общества се вижда много рисковата наклонност на селективните аборти. Тоест, като цяло в източните култури ролята на мъжа в обществото се счита за много по-важна от тази на дамата, и затова родителите желаят да имат точно синове, които да са опора на фамилията. Това се следи в Индия и Китай, а неотдавна и в страните от Кавказ и Средна Азия.

Нормалното съответствие на новородените е 105 - 106 момчета на 100 девойки. Например в Грузия напоследък обаче се набюдава съществено разминаване в интерес на мъжката половина, примерно 115-120 към 100.


Според сметката на експертите, през последните 25 години в Грузия не са се родили над 35 000 девойки. Работата е там, че грузинската просвета също е патриархална и доста фамилии не престават да живеят съгласно традициите на своя народ. Затова момиче в фамилията е по-скоро тъга, а не наслада.

Освен това, в известна степен за това са помогнали и нестабилното икономическо състояние, въоръжените спорове и проблемите в областта на образованието. Става, по-скоро, дума не за днешната обстановка, що се касае за последните 10-20 години.


" Разбрахме, че ще имаме момиче, само че тази вест не се хареса доста на фамилията на зетя. Той има много заможни родители и те непрекъснато твърдяха, че най-големият в фамилията ни би трябвало да е момче. Казваха, че момичето няма да получи нищо от тях. И до момента в който не се роди момче, няма да ни оказват помощ. Те докараха шурей ни до там, че той непрекъснато настояваше за аборти. Сестрата се съпротивляваше, само че в последна сметка поради боязън да не разбие фамилията тя се съгласи ", историите от този жанр са доста на брой.


Как това се случва? Абортът е законен до 12-ата седмица, а благодарение на ултразвук до настъпването ѝ съвсем е невероятно на 100% да се разбере пола на бебето. Но доста постоянно даже и при най-малкия намек за момиче мъжете карат дамите си да вършат аборт.

Технически, законът не не разрешава това, само че въпреки това, даже промени в законодателството няма да са решение. Все отново да се потвърди, че абортът е бил направено, единствено с цел да не се роди момиче, е невероятно.

Тези заключения са направени от откривателите въз основата на статистическите данни и частни диалози с лекари и евентуални родители.

" До 12-ата седмица на бременността, а точно дотогава абортите са законни, да се откри пола на бъдещото дете със 100-процентова акуратност е съвсем невероятно. Тогава за какво да не се постъпи по следния метод: да се споделя пола на родителите след приключването на този период, когато лекарят може сигурно да го откри - селективният аборт ще стане неосъществим. Но всичко това би трябвало да се прави с положителната воля на лекаря: от време на време юридическият надзор не е вероятен ", споделя акушерът-гинеколок Тинатин Гагуа.

Подобни рекомендации дават и от грузинското министерство на опазването на здравето. Оттам настояват, че през последните години обстановката малко се е подобрила. За това са помогнали както растежа в благосъстоянието на популацията, по този начин и все по-здравия разсъдък на бъдещите родители.



Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР