Кулинарната фотография не е просто правене на вкусни“ снимки, тя

...
Кулинарната фотография не е просто правене на вкусни“ снимки, тя
Коментари Харесай

Чрез кулинарната фотография разказваш една история за вкусове, емоции, цветове и естетика

Кулинарната снимка не е просто правене на „ вкусни “ фотоси, тя е метод да разкажете една история за усети, страсти, цветове и хармония. Това знае най-добре фотографът Илиан Илиев, който живее и работи в Кеймбридж. През май той получи влиятелна първа премия в категорията " Най-добра книга за експерти " за книгата си " Българските готвачи " на влиятелен международен кулинарен конкурс, който тази година бе извършен в Китай. Тази есен готварската книга - шедьовър ще бъде преведена на български език и показана и на нашия пазар.   
Дотогава предизвикването се споделя шоколад, а Илиан Илиев го посреща заеднос кралицата на шоколада Елица Божинова, с която в края на септември ще водят във Франция майсторски клас. Илиан Илиев е буен кулинар, а преди да се отдаде на кулинарната снимка е бил на полето на военната снимка.

" Не бих споделил, че най-силният интервал в моята кариера е войната в Косово. Да, бях там, в Прищина, бях във всички лагери в Албания и в Македония, само че не мога да кажа: аз направих добра снимка. Напротив - това е по-труден интервал, в който осъзнах, че публицистиката не е моето поле за изява. Така постепенно започнах да влизам в студио, да изучавам по какъв начин да рисувам със светлина, по какъв начин да класифицирам и аранжирам. В началото повече артикули, в сравнение с храна. Така малко по малко дружно с готвенето стигнах до кулинарната снимка ", описа в предаването " Закуска на тревата " по " Хоризонт " световноизвестният български фотограф, който и тази есен ще преподава на студентите си в кулинарната академия HRC в София.

" Винаги би трябвало да провокираш клиентите си. Опитвам се да направя фотосите малко по-различно изглеждащи, с друг ракурс, с друга светлина, тъй че да има това шокиране, това " уау ". Когато правиш снимка на храна, ти създаваш един разговор. Ти питаш този, който гледа: искаш ли да опиташ, харесва ли ти? И в случай че тези фотоси се купуват, в случай че хората поръчват в ресторанта, когато са видели твоя фотография в менюто, или в случай че им харесва готварската книга единствено по фотографиите, то значи си приключил работа. Диалогът се е получил ", споделя Илиев.

За сюжетите, които описват фотографиите, с Илиан Илиев в студиото на " Хоризонт " на БНР беседва Валерия Николова. Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР