Кукленият театър в Русе ще представи на 16-ти и 17-ти

...
Кукленият театър в Русе ще представи на 16-ти и 17-ти
Коментари Харесай

Ясен и Омая ще омаят публиката в Кукления театър

Кукленият спектакъл в Русе ще показа на 16-ти и 17-ти ноември най-новата си премиера - спектакъла “Ясен и Омая ”. Негов създател е Петя Миладинова- българска актриса и драматург. Тя основава пиесата по претекстове от приказката „ Неродена мома “, а пиесата е изтъкана от магия, цялостна с завършения и изпъстрена от причудливи същества.

Историята на младия княз Ясен ще ни води по неговия път, чак до Пушево, до стълбата към слънчевия замък. Там той ще срещне дълго търсената обич на сърцето си – неродената госпожица Омая, сътворена от дъжд и вятър. Но както постоянно става в приказките, историята не свършва дотук, а занапред стартира!

В приключението си Ясен ще се срещне с Халата, Караконджула, Песоглавеца и Явина, които ще се пробват да му оказват помощ или пък пречат в търсенето на благополучие.

Режисьорът Ивайло Марковне за първи път работи с екипа на русенския спектакъл. Той дори назовава актьорите свои деца и споделя, че им дава свободата да вземат участие в креативния развой по основаването на представлението. В “Ясен и Омая ” той дори е поверил звуковата средана артиста от кукления спектакъл Васил Маринов, който е композитор на музиката и песните.

Васил Маринов показа, че това за него е втори сходен план, с музика за театър. Опитал се е тя да звучи модерно, магично и омайно.

Сценографията и прелестните, големи куклив спектакъла са на Наталия Гочева, а кукломайстори са Георги и Таня Пасеви, Александър Гаралов, Соня Чурова, Петър Чукуров и Емил Неделчев.

Спектакълът е хубав и впечатляващ образно и ще ви остави без мирис, само че в това време ще провокира размишления за нашите стремежи, полезности и изборите, които вършим. Спектакъл, който ще се опита да остави светлинка в душите ви и да ви вдъхне религия.

Актьорите, участващи в представлението са Васил Маринов, Ивета Маринова, Мартин Пашов, Светлина Станчева, Радинела Тотева, Христина Стояноваи Димитър Пишев, който играе Ясен.

И макар че задачата на този репортаж е да опише за спектакъла Ясен и Омая, в края му ще чуете и обръщението на режисьора Ивайло Марков към тези, които години наред подценяват българската просвета и труда на хората на изкуството.

Чуйте повече в звуковия файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР