Кубинците гласуват днес в референдум за нова конституция на страната,

...
Кубинците гласуват днес в референдум за нова конституция на страната,
Коментари Харесай

В Куба гласуват в референдум за нова конституция, признаваща частната собственост

Кубинците гласоподават през днешния ден в референдум за нова конституция на страната, която признава правото на частна благосъстоятелност, само че резервира еднопартийната система. Очаква се новият главен закон да бъде утвърден, само че евентуално с по-малко болшинство от близо 98-те %, с които през 1976 година бе утвърдена сегашната конституция, съобщи ДПА.

Гласуването стартира в 7.00 ч. локално време във всичките 15 провинции на островната страна. В изборните описи са включени над 8 млн. души. Цялото население на Куба е 11,5 млн. Право на глас имат всички жители, навършили 16 години, с някои изключения.

Проектът бе направен от комисия под управлението на 87-годишния Раул Кастро , който през април м.г. се отдръпна от поста държавен глава , само че остана водач на ръководещата Кубинска комунистическа партия. Новата конституция бе обсъждана в продължение на три месеца на събрания по местоживеене и месторабота. В резултат на полемиките бяха импортирани към 760 промени в текста, преди Народното събрание на страната да го утвърди през декември и да го предложи за референдум, оповестява ТАСС.

" Повечето от измененията бяха стилистични ", сподели Хосе Хасан Ниевес от самостоятелния новинарски уебсайт " Ел Токе ", представен от ДПА. В оферти план отчасти се признава правото на частна благосъстоятелност, ролята на пазара и смисъла на задграничните вложения . Вече не се приказва за строителство на комунизма , само че се резервират ситуациите за социалистическия темперамент на страната и за управителната роля на комунистическата партия в живота на обществото.

Създава се пост министър-председател и се лимитират до два президентските мандати, като срокът на мандата остава пет години. Досега нямаше никакво ограничаване. От финалния текст обаче, след интервенция на евангелистките църкви, отпадна дефиниция, която би разкрила опция за еднополови бракове.

Предварителните резултати се чакат в понеделник.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР