Кубински биолози изучават мистерията на миграцията на птиците, съобщи Ройтерс.

...
Кубински биолози изучават мистерията на миграцията на птиците, съобщи Ройтерс.
Коментари Харесай

Кубински биолози изучават мистерията на миграцията при птиците

Кубински биолози учат мистерията на миграцията на птиците, заяви Ройтерс.

Проф. Даниела Вентура от университета в Хавана е " заловила " мигрант - мрежата й в ботаническата градина на града е уловила сив котешки присмехулник. Тя е споделила наблюденията си със своите студенти, които разказват тежестта и външния тип на птицата. Техните данни са част от план за проучване на миграцията - по какъв начин и къде прекарват зимата мигриращите от Съединени американски щати и Канада птици. " Знаем доста за тяхната зона на размножаване в Северна Америка, само че доста малко за това какво се случва в зоната на зимуване ", сподели Вентура в изявление.

Част от казуса е политически, отбелязва Лурдес Мухика, орнитолог, работещ по същия план.

Птиците не се интересуват от ембарго и географски граници и нямат потребност от виза, с цел да влязат в страната, споделя още Мухика. Тя и Мартин Акоста, различен кубински орнитолог, работят в партньорство с Министерството на околната среда и климатичните промени на Канада.

Кубинските и канадските еколози са конфигурирали радиотелеметрична антена, която следи сигналите на птиците в другите елементи на Северна Америка. Първият сигнал, уловен от антената в Куба, е на очилат дрозд, видян преди този момент в Британска Колумбия. Птицата е пропътувала 5000 км.

Котешкият присмехулник, уловен през ноември, е получил идентификационна лента на крайници. Тези дребни птици с тегло под 10 грама летят над морето, връщат се и оцеляват, което е впечатляващо, сподели Вентура.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР