Куба започна вчера петмесечен политически преход, който се очаква да

...
Куба започна вчера петмесечен политически преход, който се очаква да
Коментари Харесай

Куба започва 5-месечен преход, с който ще сложи край на ерата Кастро

Куба стартира през вчерашния ден петмесечен политически преход, който се чака да постави завършек на почналото преди близо 60 години ръководство на братята Кастро, съобщи организация Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

До края на този месец кубинците ще се събират на дребни групи, с цел да дефинират своите претенденти за изборите за общински препоръки на 22 октомври. Това е първото от поредност гласувания на локално, провинциално и, най-после, на национално ниво. На идващите стадии ще бъдат определени членовете на провинциалните събрания и на Народното събрание.

Очаква се до февруари новото Национално заседание на националната власт, еднокамарният законодателен орган, да избере ръководител на Държавния съвет (де факто държавен ръководител) и членове на авторитетния орган.

86-годишният Раул Кастро, който понастоящем е ръководител на Държавния съвет, споделя, че ще подаде оставка от поста до тогава, само че се чака да остане отпред на ръководещата Кубинска комунистическа партия. През 2008 година той наследи като президент своя по-голям брат Фидел, историческия водач на Кубинската гражданска война от 1959 година, който се отдръпна поради здравословни проблеми и умря предходната година.

Раул Кастро стартира поредност мудни и лимитирани социално-икономически промени. Кубинският водач също така реализира съглашение с предходния президент на Съединени американски щати Барак Обама за възобновяване на двустранните връзки.

От дълго време се чака идващият ръководител на Държавния съвет на Куба (държавният глава на страната) да стане Мигел Диас-Канел Бермудес. 57-годишният първи заместител на Раул Кастро стои надалеч от публичното внимание през последните години.
Други партии с изключение на комунистическата нямат право на присъединяване в изборите за общински препоръки и управляващите работят за възпрепятстване на избирането на опозиционни претенденти. Критиците дефинират изборите като безсмислено упражнение, целящо да сътвори заблуда за народна власт, отбелязва АП.

Опозиционна коалиция съобщи, че чака 170 дисиденти да се борят да бъдат номинирани за общинските избори. При предходни избори неколцина опозиционери доближиха до тази фаза, само че бяха победени на самите избори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР