КТ Подкрепа предупреди, че има готовност да напусне Националния съвет

...
КТ Подкрепа предупреди, че има готовност да напусне Националния съвет
Коментари Харесай

КТ Подкрепа предупреди премиера с национален протест за болничните

КТ " Подкрепа " предизвести, че има подготвеност да напусне Националния съвет за тристранно съдействие и да провежда всеобщ народен митинг на работещите български жители поради решението на ръководещата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща от работодателите и да остава за сметка на работещите. Предложението на ГЕРБ и " Обединени патриоти " е текстът да бъде импортиран сред първо и второ четене на бюджет 2020 и да важи от 1 януари. Мотивираха се, че по този начин ще се ограничи злоупотребата с подправени болнични. Отписването на първия ден ще спести на бизнеса към 50 млн. лева следващата година.

Двата национални синдиката КНСБ и " Подкрепа " възразиха против решението незабавно след оповестяването му и желаеха среща с министър-председателя.

В неделя КТ " Подкрепа " настоя Бойко Борисов да се запознае с техните причини в незабавен порядък, защото срокът за промени в бюджет 2020 изтича на 20 ноември.

В случай, че такава среща не се състои и/или сходно предложение бъде включено сред първо и второ четене на законопроектите за държавен бюджет и бюджет на държавното публично обезпечаване, заявяваме, че имаме подготвеност за овакантяване на тристранния съвет и образуване на народен митинг, обявиха от " Подкрепа ".

В позицията се споделя, че синдикатът изрично възразява против опитите българските служащи да бъдат оставени без всевъзможни доходи точно в дните, в които имат най-голяма потребност от тях. Това е тежко посягане против обществените и осигурителни права на българските жители, добавя синдикатът, съгласно който тази мярка ще принуди жителите да вървят на работа заболели и по този начин да заразят и сътрудниците си. Според лекари, това ще стимулира хората да не употребяват болнични за остри заразни болести с доста висок контагиозен показател, с което директно ще способстват за развиване на епидемии, респективно ще нараства рискът от увеличение на затрудненията от тези заболявания. Последното ще докара до внезапен растеж на разноските за лекуване и предварителна защита, показват от КТ " Подкрепа ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР