Крушари е една от осемте добруджански общини, а в северната

...
Крушари е една от осемте добруджански общини, а в северната
Коментари Харесай

Земите на Крушари – неразгаданата тайна или Terra incognita

Крушари е една от осемте добруджански общини, а в северната си част граничи с Румъния. Районът не е от най-посещаваните от туристи в страната ни, въпреки че има забележителни и към момента неразгадани изцяло исторически монументи от разнообразни столетия . Тези земи към момента пазят тайните си.

Особен интерес измежду научната общественост съставлява трако-римският град Залдапа в местността Калето сред селата Абрит и Добрин. Името на крепостта значи студена или жълта вода. Има доказателства за човешко наличие в региона още от праисторическия интервал . Открити са културни пластове и от тракийско населено място на племето обулензи, датирани от VIII век преди Христа. През римския интервал тук е построена внушителна укрепителна система. Византийският хронист Йоан Антиохийски показва, че от Залдапа произлиза Виталиан, оглавил протеста против император Анастасий. След нашествията на авари и славяни, животът в античния град замира.
На Карел Шкорпил се дължат първите изследвания на региона. Негова е заслугата за разкритата раннохристиянска черква. Наскоро археолози откриха в античния град огромна епископска базилика , сравнима с храмове в Одесос (Варна), Истрия (Синое) и Томи (Констанца).

Друга забавна дестинация в община Крушари е Текето до село Александрия . Двуобредното светилище Мустафа Канаат – Свети Илия събира и мюсюлмани, и християни. То е в непосредствена непосредственост до антично светилище . Някои историци изричат мнение, че в основата на мюсюлманския молитвен дом стои християнски храм. Според други то е учредено от бекташи. Каквато и да е историческата истина, поклонници и на Христос, и на Мохамед се събират дружно край Текето от години.
Туристите, посетили региона на Крушари, наложително би трябвало да видят и Сухата река . Намиращите се тук скални манастири са измежду най-ранните в Европа, населявани през I хилядолетие след Христа. Манастирът „ Гяур евлери “ (християнски къщи) се състои от черква и девет отшелнически килии, изсечени в скалите и свързани между тях.
За популяризирането на Крушари като забавна туристическа дестинация локалната власт всяка година възнамерява в бюджета си средства за подкрепяне на археологическите изследвания. По данни на кмета Добри Стефанов са тази година са планувани 20 хиляди лева

Община Крушари и Регионалният исторически музей в Добрич са сътрудници на румънската община Хършова по плана „ Трансграничен съюз в сянката на историята “. Сред дейностите, които извършва по този план българската страна, е създаване на музей навън в Крушари и експониране на находки от Залдапа и смален макет на крепостта. Лапидариумът е позициониран до постройката на общинската администрация и заема повърхност от към два декара.
В плана е заложено също създаване на туристическа инфраструктура на крепостта Залдапа, Суходолието и скалните манастири, основаване на туристически маршрут Залдапа – Суходолие – Карсиум, който обгръща културни и естествени забележителности на територията на двете общини – Крушари и Хършова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР