Крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река

...
Крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река
Коментари Харесай

Незаконен добив на чакъл. Кои фирми са замесени?

 Крупен противозаконен рандеман на инертни материали от коритото на река Струма беше оголен при акция на екоминистерството. Материалите са добивани в землището на село Дрангово, община Петрич. Според събраните до момента данни в противозаконния рандеман са забъркани няколко компании на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в сектора от Петрич до Кулата.

Акцията е по предписание на Върховна административна прокуратура и в нея вземат участие икономическа полиция, жандармерията, специалисти и шефовете на Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “ и на дирекция „ Управление на водите “ в Министерство на околната среда и водите. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също дойде на място.

Установени са няколко тежки камиона и багери. В непосредственост до коритото на реката е открита фадрома и товарен камион с влажен неподвижен материал. В прилежащото село Ръждак пък е намерено огромно количество (около 2-3 хиляди кубика) депониран материал.

Правено е нелегално преграждане на реката с насипи, като има и сектори със заблатявания. Това основава заплаха от наводнения, в това число засягащи прилежаща страна, защото реката е трансгранична. 

Добивът на неподвижен материал от речните корита в България е неразрешен. По случая е формирано досъдебно произвеждане. Следствените дейности не престават като органите на Министерство на околната среда и водите оказват цялостно подпомагане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР