Крум Лазаров,секретар на клуб Българист-БСП, р-н Оборищe - СофияТези дни

...
Крум Лазаров,секретар на клуб Българист-БСП, р-н Оборищe - СофияТези дни
Коментари Харесай

Чуждото не искаме, своето не даваме

Крум Лазаров,
секретар на клуб " Българист-БСП ", р-н " Оборищe " - София

Тези дни вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова поде извънредно значима за страната ни самодейност: основаването на Асоциация на българските общности в чужбина. Целта е новата конструкция да е показана на всички места, където има наши сънародници.

Инициативата на госпожа Йотова е извънредно значима и навременна. Години наред на дневен ред в нашето общество стои казусът с демографската рецесия. Всички партии поставят на водещо място в своите стратегии решаването на този проблем. За страдание обаче, най-малко на този стадий, няма забележими резултати, а задачата на по този начин наречените патриоти е да са в Народното събрание до идващите избори. Предизборните им обещания от дълго време са забравени. Като огледало за " активността " им е неуспехът с Агенцията за българите в чужбина. За ГЕРБ решаването на демографския проблем в никакъв случай не е стоял като стратегическа задача.

Всяка уважаваща себе си нация

създава съществени насоки в своето развиване за десетки години напред. Нека погледнем Съединените американски щати: На 12 декември 1823 година президентът Джеймс Монро афишира в Конгреса на Съединени американски щати новата теория, в която са залегнали правилата на американската външна политика. Нейната съществена задача е да бъдат отстоявани по всевъзможен начин ползите на Съединени американски щати в Западното полукълбо. В началото на ХХ век - 1904 година, различен президент, Теодор Рузвелт, я доразвива, заявявайки, че в Западното полукълбо на света придържането към доктрината Монро може да принуди Съединени американски щати, при положение на вътрешни вълнения в латиноамериканските страни, да реализират функционалността на " интернационалните полицейски сили ". В наше време Съединените щати се придържат прецизно към тази теория, като популяризират действието си към този момент и в двете полукълба, залагайки на фразеологията от рода на " в полза на интернационалната общественост ".

Понятие, разтегливо и комфортно за мощните

В последните 20-30 години цяла Европа, в това число и България, има съществени демографски проблеми. В нашата страна за жалост намаляването на българското население граничи със срив. За да усъвършенства своя генетичен фонд, Европа позволява имигранти от Африка, Близкия изток и Азия. България обаче има неповторим късмет да подходи по различен метод. Знаем, че в прилежащи и по-различни страни по разнообразни исторически аргументи живеят най-малко към пет милиона българи. Значителна част от тях имат основателни аргументи да се завърнат в родината на своите предшественици дефинитивно. Ето за какво на нашата страна е нужна нова имиграционна политика със стратегическо-политически метод на изпълнителната власт. Политика, която да докара до увеличение на българския етнос и усилването на българската държавност.

Но дано да забележим по какъв начин вземат решение своите демографски проблеми

някои покрай нас страни

а също по този начин и други не толкоз покрай нас. Преди към две седмици в пресата се появи известие, че Гърция възвръща Министерството на имиграцията. Създаден е сложен проект, основан на четири съществени правилото: отбрана на границата, ускорение на процесите по даване на леговище, повишен брой на върнати емигранти, затворени центрове. Гърция има добър опит за привличане на етнически гърци и основаване на условия за завръщането и трайното им определяне в страната. Преди години бе проведено прехвърлянето на хиляди етнически гърци от полуостров Крим в Гърция. Всички те бяха устроени и интегрирани. Типичен образец за сполучливо консолидиране на имигранти дава страната Израел. Преди 60 години в арабската палестинска територия бе основана Държавата Израел. Един от най-важните фактори, който спомогна за основаването на тази страна, бе Министерството на абсорбацията. В продължение на десетки години това министерство настойчиво работеше и работи за практическото осъществяване на стратегическите задания, които политиците, по-точно държавниците, на тази страна, бяха си сложили за цел - неведнъж нарастване на популацията, като се притеглят евреи от всички страни, основно от някогашния Съветски съюз. От няколко стотин хиляди през 1948 година в този момент Израел е страна с над три милиона население. И с избрана политическа и военна мощност, с която се преценяват всички в Близкия изток. В нашата съседка Турция има Министерство на външните турци.

Следващият парламент и идващото българско държавно управление би трябвало да подхващат радикално друг метод за решаването на този народен проблем.

В Министерския съвет безусловно би трябвало да има Министерство на имиграцията. Едно бъдещо такова министерство би следвало да има необятни пълномощия за работа с нашите сънародници зад граница. Различни би трябвало да бъдат и дилемите при работа с етническите българи, живеещи в по-далечни страни. На първо време ще бъде извънредно неотложно да се изработят специфични проекти за асимилиране на пустеещ, само че още кадърен жилищен фонд, както и да се заведат на доклад изоставените необработваеми земи.

Това наложително би трябвало да стане, с цел да бъдат държавните ни органи наясно какво може да се даде на искащите да се заселят у нас българи.

В пресата се появиха известия, че държавното управление има желание да внася

фрагменти от Таджикистан и Узбекистан

Дават ли си сметка ръководещите какви ще бъдат следствията от тази късогледа политика. Знаят ли те каква е религията в тези страни и какво е въздействието й върху популацията и изключително сред младежите там?

Програмният документ на Българска социалистическа партия " Визия за България " беше посрещнат позитивно както от членовете на Българска социалистическа партия, по този начин и от необятната общност. Бързо изменящите се събития постановат обаче стратегическите задания да се допълват и уголемяват, с цел да бъдат в крайник със актуалните условия. На идния конгрес делегатите би трябвало да добавят и осъвременят Визията. В нея би трябвало да откри място казусът със стратегическото решение на демографската рецесия.

Сигурно е, че ще се намерят хора, които ще изсипят купища доводи против основаването на министерство, което да се заеме напълно с реализирането на политиката по привличането на наши сънародници в България за трайно настаняване. Едни ще бележит финансовите проблеми, свързани със основаването на новата административна единица. На тях може да се отговори доста просто. Териториите, губерниите, вилаетите нямат потребност от нито едно министерство. Те се ръководят от губернатор или валия! Такава е действителността! И това ни чака, в случай че не се вземат навременни ограничения. Други ще изсипят куп доводи по какъв начин всички тези проблеми могат да се решат по други способи, като да вземем за пример образуване на полемики, конференции и изключително основаването на работни комисии. Ножът е опрял до кокала и няма място за комисии.

Всичките тези проблеми изискват решаването им да бъде поверено на

държавници с българско съзнание

Ръководството на Българска социалистическа партия има неповторимата опция на идния конгрес да изведе на напред във времето решаването на демографската рецесия. Това е обезпокоителен проблем, който безпокои целия български народ. Ако Българска социалистическа партия показа съответен стратегически проект, който да бъде осъществен в близко бъдеще, то тя ще притегли хиляди патриотично настроени българи, които милеят за Родината. Ако това не го направи нашата партия, то други популистки партии ще го включат в своите предизборни стратегии, макар че не имат капацитет да го решат.

Голяма част от политиците в своите кабинети са окачили портретите на Апостолите на свободата Васел Левски и Христо Ботев. В множеството случаи зад тила си, с цел да не ги гледат със строгите си очи. Трябва да им се напомни какво споделя в своята стратегия великият стихотворец Хр. Ботев: " Чуждото не желаеме, своето не даваме ". Нека това да бъде веруюто на политиците ни, които желаят да се повдигнат на равнище държавници. В противоположен случай, както към този момент ни се напомня, че сме плебеи, ще би трябвало да си напомним и някои песни от не толкоз далечното минало, като да вземем за пример: " Даваш ли, даваш, балканджи Йово... "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР